Overslaan en naar de inhoud gaan
Nederlands

Geluid: lust of last?

Tjeerd Andringa, Bettina van Hoven, Piet Devos en Willem de Boer

Wij zijn visueel ingesteld, maar door alleen bewust te kijken naar onze omgeving dreigt onze beleving te vervlakken. Welke rol speelt geluid in ons dagelijks leven?

In onze visueel ingestelde maatschappij lijken we veel geluiden niet eens te horen. Alleen opvallende geluiden trekken onze aandacht. Echt luisteren door gericht onze aandacht te richten op bepaalde geluiden doen we nauwelijks. Soms, in een poging tot ont-stressen, proberen we ons te concentreren op geluiden uit de natuur: een kabelend beekje of het getjirp van vogeltjes. Of we luisteren naar muziek. Onderzoek wijst erop dat geluid een positieve en negatieve invloed kan hebben op ons functioneren en in extreme gevallen ons zelfs ziek kan maken. Maar wanneer is een geluid rustgevend en wanneer wordt het hinderlijk? Wat is het belang van een aangename (en gezonde) geluidsomgeving, en hoe is deze te realiseren?

Gelukkig kunnen we ons afsluiten voor het geluid van voorbij zoevende auto’s als we aan een drukke weg wonen. Maar waarom kunnen we ons niet afsluiten voor het techno feest van de buren? Het rare is dat het aantal decibellen in beide situaties vaak niet eens verschilt. Geluidsoverlast ontstaat wanneer ons horen ons dwingt te luisteren naar iets waar we niet naar willen luisteren.  Sommige geluiden zijn irritanter dan andere, of juist meer rustgevend. Dat heeft meestal niet alleen te maken met het geluid zelf, maar ook met de omgeving en wat we op dat moment aan het doen zijn. Wat wij stilte noemen is vaak het ontbreken van een storend geluid.

Alex van den Berg gaat in gesprek met Tjeerd Andringa, onderzoeker Auditory Cognition bij de afdeling Kunstmatige Intelligentie, over zijn soundscape onderzoek naar het effect van geluid op ons welzijn; Bettina van Hoven, UHD culturele geografie, over de multi-zintuigelijke ervaring van onze omgeving; Piet Devos, over hoe hij als blinde zijn omgeving en gebouwen ‘ziet’ op basis van geluiden en Willem de Boer, beleidsmedewerker van de Gemeente Groningen, over het gemeentelijke Actieplan Omgevingslawaai a.d.h.v. geluidkaarten.

's Avonds in ForumImages: Documentaire "Hoe luidt het land" van Stella van Voorst van Beest
Hoe klinkt Nederland eigenlijk? Nemen we nog wel de tijd om eens goed te luisteren naar de geluiden om ons heen? Of is er zoveel geluid dat we ons liever afsluiten?  Wat doet al het geluid met ons? Is het nog wel ergens echt stil in Nederland? En hoe klinkt dat, als het stil is?

Tussen het Kenniscafé en de documentaire kan er zonder lawaai, maar met geluidskunst van Radio Mobi worden gegeten in de de bovenfoyer.
Hoofdgerecht + documentaire: € 17,50

Interessante links
Documentaire "Hoe luidt het land" van Stella van Voorst van Beest
Quest: Stilte bestaat niet
Psychologie Magazine: Is dit geluid of herrie?
Adam's Appel: Gespitst op agressieve geluiden
RUG-nieuws: Conference on Emotional Geographies
RUG-nieuws: Wakker liggen van windturbines
WINDFARM perception project
De wereld draait door: Piet Devos
YouTube: Kijken zonder te zien

Ook in deze serie

Jetse Goris in gesprek met Marloes Emous, Anton Scheurink en Andrea Werkman
Nederlands
Meer dan de helft van de volwassenen in Nederland is te zwaar. Hoewel we allerlei campagnes lanceren om gezond gedrag te stimuleren, zijn ze vaak niet effectief genoeg. Wat kunnen doen zodat zoveel mogelijk mensen de kans krijgen om lichter door het leven te gaan?

Zie ook

Steve Keen, co-speaker Harry Garretsen
English

To understand where the economic crisis came from, why it hasn't gone away, and what might work to end it, you have to understand the dynamics of private debt.