Overslaan en naar de inhoud gaan
Nederlands

Het Monotheïstisch Dilemma

Over religie en geweld
Paul Cliteur. Coreferent Christoph Jedan

Er zijn vele actuele voorbeelden van terroristisch geweld dat zich beroept op een van de grote monotheïstische godsdiesten (christendom, jodendom en islam). Wat is de relatie tussen religie en geweld? De Deense tekenaar Kurt Westergaard wordt met de dood bedreigd vanwege zijn omstreden Mohammed-cartoons. Het Israëlisch-Palestijns conflict wordt steeds meer gezien als een strijd om religieus gefundeerde claims op land. In de Verenigde Staten is onlangs de moordenaar van een abortusarts veroordeeld. En op vlucht 253 van Northwest Airlines van Amsterdam naar Detroit werd tijdens Kerstmis 2009 een islamistische terrorist gearresteerd. Wat is de relatie tussen religie en geweld?
Er zijn vele actuele voorbeelden van terroristisch geweld dat zich beroept op een van de grote monotheïstische godsdiensten (christendom, jodendom en islam). De religieuze terrorist kan worden gezien als een ‘gewetensdader’ die zich in een ‘dilemma’ bevindt: moet hij de wetten van het land gehoorzamen of de wetten van God? Europese verlichtingsdenkers als David Hume en baron d’Holbach bespraken dit dilemma al. We kunnen in ieder geval constateren dat de drie grote monotheïstische godsdiensten aanknopingspunten bieden voor radicalisme dat tot geweld kan leiden. Pas wanneer we goed weten wat die aanknopingspunten zijn, kunnen we ons daarvan bevrijden.

Paul Cliteur is hoogleraar encyclopedie van de rchtswetenschap in Leiden. Vorig jaar publiceerde hij de boeken ‘Het monotheïstisch dilemma, of De theologie van het terrorisme’ en ‘The Secular Outlook. In Defense of Moral and Political Moralism’.

Christoph Jedan is docent ethiek bij de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap van de RUG. Vig jaar publiceerde hij het boek ‘Exploring the Postsecular. The Religious, the Political and the Urban’ ( met A.L. Molendijk en J. Beaumont).

Interessante link
wikipedia: Paul Cliteur

Zie ook

Placeholder
Thomas von der Dunk, Bas Heijne, Dick de Boer, Ineke Velduis-Meester
Nut en nadeel van een historische canon
Nederlands

Hoewel het vak geschiedenis zich in ons onderwijs maar amper zeker weet, was de belangstelling voor ons verleden nog nooit zo groot.

Placeholder
Jan Oosterhaven, Pieter Hofstra, Karin Dekker, Sacha Schram, David van Zelm van Eldik
Verkeer en vervoer in Groningen
Nederlands

Met het verschijnen van het rapport van de commissie-Duivesteijn werd eind 2004 alle Noordelijke hoop op een snelle verbinding met de Randstad de bodem ingeslagen.

André Aleman, Simon Verhulst, Richard Bruggeman
Hoe ons brein ons fopt
Nederlands

Waar ligt de grens tussen de denkwereld van ‘psychisch gestoorden’ en die van ‘normale’ mensen? Hoe werkt onze waarneming?