Skip to main content
Theme
In series
Nederlands

Ik zou je wel op kunnen eten

Marjoleine de Vos

Over de manier waarop we betekenis geven aan eten, maar ook over hoe we in eetmataforen denken en praten om duidelijk te maken wat belangrijk voor ons is.

Denk al aan zoiets eenvoudigs als de mythische betekenis van wijn in Frankrijk, worst in Duitsland of kaas in Nederland. Mensen drukken zichzelf voor een belangijk deel uit in wat ze eten en ook in wat ze niet-eten.
De lezing gaat over religieuze voedselvoorschriften (goden verbieden sommige spijzen of juist niet), mythen over welk voedsel voor goden en welk voor mensen is, en de betekenis van feestmalen. Eten is iets dat we moeten doen om in leven te blijven, en juist daarom, is het omgeven met
mythische betekenissen en verhalen.

 

 

See also

Placeholder
Joep Dohmen, Hans Achterhuis, Stine Jensen
Eigentijdse denkers over tijdloze kwesties
Nederlands

September/oktober/november 2007

Placeholder
Thomas van Dalen, Henk Moll, Karel-Jan Alsem, Alfred Kazemier
Slogans of beleid?
Nederlands

Groningen is en wil van alles zijn: van beste binnenstad en beste fietsstad tot duurzaamste stad en creatieve stad.