Juliana en Bernhard
In de jaren vijftig van de vorige eeuw wist Greet Hofmans, een soort Jomanda avant la lettre, het Koninklijk Huis in twee kampen te splijten: Prins Bernhard en zijn dochters aan de ene kant, en Koningin Juliana aan de andere. Een commissie van drie wijzen (de commissie-Beel) moest er aan te pas komen om een dreigende scheiding van Juliana en Bernhard af te wenden. Uiteindelijk was het de gebedsgenezeres die haar biezen moest pakken en Bernhard en Juliana leefden nog lang; onbekend is hoe gelukkig.
Vijftig jaar later kreeg historicus Cees Fasseur de mogelijkheid persoonlijke brieven en het tot dan toe geheime rapport van de commissie-Beel te lezen en de ware toedracht van de Greet Hofmans-affaire op te tekenen. Het leidde tot het veelgeprezen maar toch ook kritisch ontvangen boek Juliana & Bernhard.
De kritiek was er, misschien niet toevallig, vooral van vrouwelijke publicisten als Anet Bleich en Elsbeth Etty. Volgens hen was Greet Hofmans helemaal niet staatsgevaarlijk, had Juliana het gelijk aan haar zijde en was Bernhard maar beter al door de commissie- Beel hard aangepakt. Dan waren ons zijn latere misstappen wellicht bespaard gebleven.
Op 15 december is Cees Fasseur te gast bij Studium Generale en boekhandel Selexyz Scholtens. Hij houdt een lezing over zijn boek. Daarna gaat de Groningse hoogleraar Eigentijdse Geschiedenis Doeko Bosscher met hem in gesprek en bespreekt de kritiek die het boek opriep.
Georganiseerd ism. Boekhandel Selexyz Scholtens