Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
Nederlands

Kampioen Multitasken

Niels Taatgen, Paul van Geert en Wiebo Brouwer

Mensen kunnen vaak veel meer dingen tegelijk doen dan ze zelf denken. Ze redden zich over het algemeen goed in complexe situaties als autorijden en tegelijkertijd telefoneren of hun TomTom bedienen. Meerdere handelingen tegelijk doen, gaat ons meestal goed af. Maar er zijn grenzen. Praten en lopen gaat prima samen. Praten en rekenen wordt al ingewikkelder, omdat beide activiteiten een beroep doen op hetzelfde hersengebied.

We multitasken in het verkeer, op de werkvloer maar ook bij complexe gesprekken. Meestal verloopt dat probleemloos. Het simpelweg verbieden van een navigatiesysteem in de auto, zoals de politie onlangs voorstelde, is daarom veel te kort door de bocht. Willen we meer veiligheid in het verkeer of productievere werknemers die niet te veel worden afgeleid, dan moeten we eerst weten hoe multitasken werkt en waarom een hersengebied overbelast raakt. Pas dan kunnen we voorspellen wanneer er onveilige of onwerkbare situaties ontstaan en naar oplossingen gaan zoeken.

Wat multitasken precies is en hoe het werkt, daarover zijn onderzoekers het nog lang niet eens. Voeren we echt verschillende taken tegelijkertijd uit of wisselen we ze juist razendsnel af? Kun je multitasken leren? Is de nieuwe ‘generatie Einstein’ echt beter in multitasken en moeten we daarom het onderwijs anders inrichten? Zijn vrouwen er inderdaad beter in dan mannen? En hoe beoordelen we de rijvaardigheid van ouderen met visuele en cognitieve beperkingen?

Bart van de Laar spreekt over de multitaskende mens en zijn brein met de RUG-hoogleraren Niels Taatgen (kunstmatige intelligentie en cognitive modelling), Paul van Geert (ontwikkelingspsychologie) en Wiebo Brouwer (verkeersgeneeskunde en – neuropsychologie). Het publiek kan zoals gebruikelijk (lastige) vragen stellen en de proef van de maand is weer een verrassing.

In het maandelijkse Kenniscafé Groningen vertellen lokale onderzoekers over hun drijfveren, resultaten en uitdagingen en gaan ze in gesprek met het publiek. De site Kennisdebat van de RUG biedt achtergrondinformatie en de mogelijkheid om mee te discussiëren over de thema’s.

Ook in deze serie

Zie ook

Alex Haslam
Identity, Influence and Power
English

Leadership is not simply about getting people to do things. It is about getting them to want to do things. Leadership is not an “I-thing”; it is very much a “we-thing”.