Overslaan en naar de inhoud gaan
Placeholder
Thema
Nederlands

Luuk van Middelaar: De passage naar Europa

Laurens Jan Brinkhorst, Dick Pels

Europa bevindt zich in een historische overgang, maar het publiek keert zich verveeld af bij het woord alleen al.Waarom eigenlijk? In zijn gloednieuwe boek De passage naar Europa. Geschiedenis van een begin (Historische Uitgeverij, 2009)  trapt Luuk van Middelaar de geschiedenis op haar staart.

Precies tien jaar na zijn succesvolle debuut Politicide (1999), het verhaal over de moord op de politiek in de Franse filosofie, meldt Luuk van Middelaar zich opnieuw met een eigenzinnige geschiedenis van de politiek. Ditmaal buigt hij zich niet over de dood maar over de geboorte van een politieke orde. In zijn analyse komt Van Middelaar in De passage naar Europa een onverwacht mechanisme op het spoor, dat de politieke wording van een continent in een nieuw licht zet. Europa verandert bij Van Middelaar van een abstract politiek systeem in een levende geschiedenis. Van Middelaar doet de lezer de stroom van de geschiedenis voelen. Zijn boek is het spannende relaas van beslissende doorbraken en breukmomenten, het overdonderende verslag van de geboorte van Europa.

Luuk van Middelaar (1973) is filosoof, historicus en columnist van NRC Handelsblad en Knack. Sinds zijn debuut Politicide in 1999 heeft hij een belangrijke stem in het publieke debat. Bovendien verwierf de 'toonaangevende filosoof' (Elsevier) de afgelopen tien jaar ook achter de schermen politieke invloed in Brussel en Den Haag.

Bij DwarsDiep gaat Luuk van Middelaar in discussie met twee referenten: Laurens Jan Brinkhorst, hoogleraar Internationaal Recht aan de Universiteit Leiden en voormalig minister van Landbouw en Economische Zaken, en publicist Dick Pels. Gespreksleider is RUG-filosoof Hans Harbers.

Dwarse Boeken is een reeks debatavonden van debatcentrum DwarsDiep. Naar aanleiding van recente boekpublicaties door opiniërende publicisten, wetenschappers of politici wil DwarsDiep minstens vier keer per jaar een discussiebijeenkomst op touw zetten waarin de schrijver wordt geconfronteerd met critici en een kritisch publiek. 

Ook in deze serie

Zie ook

Placeholder
Jeanine Deen, Bram Neuijen, Lida van den Broek
Over interculturele communicatie
Nederlands

No borders! The World is Flat! Think Global! Wie wil meetellen in de 21ste eeuw, denkt en handelt internationaal. Regelmatig ontmoeten we mensen uit andere culturen.

Sabine Otten, Jan Kees Kleuver
Internationalization and Inclusion
English

More and more internationals find their way to Groningen.