Café de Sleutel
Noorderhaven 72
Groningen
Netherlands
Over politiek wordt (niet) gepraat
Ga jij op 15 maart bij de verkiezingen voor Provinciale Staten en Waterschappen naar de stembus? En stem je dan op een nieuwe partij, of juist niet? Het politieke landschap is de laatste jaren sterk veranderd. De betrokkenheid van de burger is vergroot, maar tegelijkertijd nemen vergruizing en versnippering, polarisatie en een verharding van het debat toe. Soms komt een discussie zo tussen mensen in te staan, dat men besluit: over politiek wordt niet gepraat. Toch wil iedereen gehoord worden, maar zijn we nog in staat om naar de ander te luisteren? Aan tafel is de beste plek voor een goed gesprek. Tijdens de maaltijd luister je naar drie sprekers en ga je in gesprek met je tafelgenoten, die misschien wel heel andere politieke overtuigingen zijn toegedaan dan jijzelf. Schuif aan, eet en praat mee. Host is Liesbeth van de Wetering.
Programma start om 18.00 uur stipt. Inloop vanaf 17.30 uur.
Sprekers
Sjoerd Beugelsdijk | Hoogleraar Economie
De globalisering heeft economische winnaars en verliezers opgeleverd, onze leefwerelden verschillen in toenemende mate van elkaar, en onze maatschappij is de laatste decennia sterk geïndividualiseerd. Is wat ons scheidt als Nederlanders meer dan wat ons bindt? Sjoerd Beugelsdijk, auteur van De Verdeelde Nederlanden. Hoe een perfecte storm een klein land dreigt te splijten (en wat we daaraan kunnen doen) (2021), pleit ervoor dat we het gesprek in de samenleving weer vlot trekken: ‘zoek eens iemand op die iets minder op je lijkt!’.
Yael de Haan | Bijzonder Hoogleraar Lokale Publieke Omroep
Het aanbod aan verschillende (nieuws)kanalen is enorm gegroeid en we kunnen tegenwoordig 24/7 het nieuws volgen. Dit doen we massaal, maar we kijken en luisteren niet meer naar dezelfde programma’s. Hierdoor missen we een gemeenschappelijk referentiekader. Volgens mediawetenschapper Yael de Haan resulteert de rijkdom aan media-aanbod niet per se tot een beter gesprek met elkaar. Want hoe bepaal je als burger wat betrouwbare journalistiek is? Voelen we ons door de fragmentatie aan media voldoende geïnformeerd? Heeft dat invloed op de betrokkenheid bij de gemeenschap? En ligt hier ook een taak voor de regionale (publieke) media en journalistiek?
Kees Aarts | Hoogleraar Politicologie
Staan we aan de vooravond van een politieke revolutie? Of maken we elkaar gek door voortdurend met elkaar te spreken over ‘polarisatie’, ‘fragmentatie’, een ‘groeiende kloof’ en ‘een alsmaar dalend vertrouwen in de politiek’? Politicoloog Kees Aarts speelt graag de relativerende kaart. Ja, het vertrouwen in politici en de regering is laag, maar hoe erg is dat eigenlijk? Is het nieuw? En betekent het ook dat we een laag vertrouwen hebben in de democratie als systeem?
En wat eten we?
Voor | Gepofte bietjes salade
met feta, honing en walnoot
Hoofd | Gegrilde knolselderij
met salie crème, zoetzure champignons en wasabi kroepoek.
Hierbij serveren wij een groene salade en een aardappelgarnituur
Na | Chocolade moelleux
met fruit coulis van het seizoen en slagroom
Dit programma maakt deel uit van de Week van de Democratie. In de aanloop naar de verkiezingen voor Provinciale Staten en de waterschappen op 15 maart organiseert de provincie Groningen een week die in het teken staat van de democratie in de breedste zin van het woord. Deze activiteit is samen georganiseerd met de Provincie Groningen.