Overslaan en naar de inhoud gaan
Placeholder
Nederlands

Wielrennen

Tussen kopgroep en bezemwagen

Als er een sport onder vuur ligt dan is het wielrennen. Er gaat geen dag voorbij of er is een renner gesnapt, tourwinnaars raken titels kwijt, soigneurs staan voor het gerecht. Het lijkt wel of er geen enkele renner meer clean koerst. Toch is en blijft wielrennen een van de meeste heroïsche sporten, met een prachtige geschiedenis bovendien. Studium Generale wil niet doen of haar neus bloedt, maar biedt – zoals gebruikelijk – een tegenwicht voor al dit negatieve wielrennieuws, met een korte serie over de romantiek, de heroïek en de hermeneutiek van het cyclisme. De proloog van deze serie bestaat uit twee toepasselijke films, geprogrammeerd door filmtheater Images.


2 Films
Les triplettes de Belleville
(Sylvain Chomet Frankrijk 2003, animatie kleur 78 min.)
scheiding-lezing
Datum: Maandag 10 september 2007
scheiding-lezing
Origineel vormgegeven tragikomische animatiefilm waarin een grootmoeder, haar wielrennende kleinzoon en zijn hond via de bezemwagen van de Tour de France in de haven van Marseille en vervolgens in een metropool aan de andere kant van de Atlantische Oceaan belanden.
De mollige Champion wordt door zijn oma omgekneed tot afgetrainde racefietser en het lukt om aan de Tour mee te doen! Tijdens een bloedstollende bergetappe weten twee snoodaards hem te gijzelen. Dat laat oma niet op zich zitten en om Champion te redden schakelt ze haar excentrieke vriendinnen in: op leeftijd inmiddels, maar in de jaren '30 hadden ze een hit als De Drieling van Belleville. Inventieve combinatie van de laatste snufjes op animatiegebied en handgetekende grilligheid, praktisch zonder dialoog maar met een fantastische score en een hilarisch verhaal: een lust voor oog en oor van het eerste tot het laatste beeldje! www.lestriplettesdebelleville.com


Tour des légendes
(Nederland 2003, kleur 70 min.)
scheiding-lezing
Datum: Dinsdag 11 september 2007
scheiding-lezing
Prachtige documentaire over de Tour de France van 1948, de laatste Tour zonder televisiecamera’s. Regisseur Erik van Empel probeert deze legendarische dagen te reconstrueren. Hij interviewt mensen die zich die Tour nog herinneren en hij duikelt krantenartikelen op en foto’s op glasplaten en filmbeelden, om te komen tot een even artistiek als accuraat verslag van hoe het in die dagen was om de Tour de France te rijden. Zon, sneeuw, modder en regen, paradijs, hel en apocalyps: eenzame renners vlak na de oorlog, alleen tegen de elementen, 4900 kilometers door Frankrijk. Met in de hoofdrollen Bartali, Robic en Bobet als de wielerlegendes van 1948.
Vooraf: schokkende beelden uit de Tour van 2004 met inleiding van Frans Westra, directeur filmtheater Images.


3 Lezingen
Berichten uit het peloton
Peter Winnen
scheiding-lezing
Datum: Dinsdag 18 september 2007
scheiding-lezing
Hoe is het om wielrenner te zijn? Hoe word je het? Wat is er leuk en niet leuk aan? Wat maakt wielrennen zwaar, of avontuurlijk, of amper vol te houden? Hoe is de sfeer in een peloton? Wat betekenen ploeggenoten en concurrenten? Voormalig topwielrenner Peter Winnen doet het allemaal uit de doeken.
Peter Winnen debuteerde in 1981 in de Ronde van Frankrijk en baarde opzien met een ritoverwinning naar Alpe d’Huez. Hij eindigde drie keer in de top vijf van het eindklassement van deze ronde en wist de rit naar Alpe d’Huez nog eens te winnen. Na zijn actieve wielerloopbaan ging Winnen naar de kunstacademie en publiceerde hij enkele boeken over de wielerwereld, waaronder Van Santander naar Santander. Daarnaast schrijft Winnen regelmatig columns voor kranten en tijdschriften.


Fietsen en filosoferen
Prof.dr. Marc van den Bossche
scheiding-lezing
Datum: Donderdag 20 september 2007
scheiding-lezing
De Brusselse filosofieprofessor Marc van den Bossche heeft een passie voor fietsen die te maken heeft met wat hij de “hermeneutiek van de eigen lichamelijkheid” noemt. Het lichaam is voor de filosofie veel belangrijker dan we lange tijd dachten. Voor de oude Grieken was lichamelijkheid van belang, maar de laatste twee milennia heeft de Westerse filosofie de Rede gesteld boven het gevoel, het lichaam en de natuur. Ten onrechte vindt Van den Bossche. Hij kwam daar koersend langs de Schelde en in de Vlaamse polders achter.
Marc van den Bossche doceert filosofie aan de Vrije Universiteit Brussel. Hij werkte enige tijd als cultuurredacteur van het dagblad De Morgen. Hij is auteur van o.m. Kritiek van de technische rede, Natuur en lijfelijkheid en Het pathos van het denken. Opstellen over subjectiviteit en intersubjectiviteit. Daarnaast is hij samensteller of co-redacteur van boeken over Rorty, Arendt, Fukuyama en diverse thema’s uit de geschiedenis van de filosofie.


Wielerhelden
Martin Ros
scheiding-lezing
Datum: Dinsdag 25 september 2007
scheiding-lezing
Martin Ros is gek van wielrennen. Hij aanbidt wielerhelden en dicht ze onvermoede kwaliteiten toe. Op het leven van een aantal van die helden zal Ros ingaan.
Martin Ros is schrijver en wielerhistoricus. Hij publiceerde de legendarische bestseller Heldenlevens, in 2001 opnieuw uitgebracht onder de titel Triomf. Verder publiceerde hij biografieën van Gerrit Schulte en Fausto Coppi, een boek over de laatste Tours, en samen met Wouter Koster een standaardwerk over alle Tourwinnaars na de Tweede Wereldoorlog, De heersers van de Tour.

Zie ook

Placeholder
Hans van Koningsbrugge, Geert Greving, Coen van Zwol, Floris Akkerman, Jaap de Wilde
Dreigt een nieuwe Koude Oorlog?
Nederlands

Met één rake klap maakte Rusland de rest van de wereld duidelijk dat het niet meer met zich laat sollen.

Placeholder
Een wervelende tango
Nederlands

De Engelsen brachten aan het einde van de 19e eeuw het voetbal naar Latijns-Amerika, maar tegenwoordig verdringen rijke Europese clubs zich om de meest talentvolle Argentijnse,