Martinikerk
Martinikerkhof 3
Groningen
Netherlands
Alexander von Humboldt’s New World
Met een onderscheid tussen kunst en wetenschap maken we een tweedeling tussen creatief en analytisch denken, tussen beleving en feiten. In deze Van der Leeuw-lezing neemt bestsellerauteur Andrea Wulf het leven en werk van de briljante wetenschapper Alexander von Humboldt als vertrekpunt om dit onderscheid te heroverwegen. Humboldt was de beroemdste wetenschapper van zijn tijd, maar hij pleitte ook voor de onderlinge verbondenheid van kunst en wetenschap, waarbij hij de waarde van verbeelding, poëzie en nauwkeurige observatie benadrukte. In woord én beeld laat Wulf zien hoe zijn ideeën een blijvende invloed hebben op onze kijk op de natuur. In een tijd waarin de mens het gezicht van de aarde ingrijpend verandert, klinkt Humboldts oproep tot verwondering en verbondenheid urgenter dan ooit.
Andrea Wulf is een bekroond auteur van meerdere boeken. Haar boek The Invention of Nature. Alexander von Humboldt’s New World is in 27 talen verschenen. Het stond op de New York Times bestsellerlijst en won vijftien internationale literaire prijzen, waaronder de Royal Society Science Book Prize 2016 (Verenigd Koninkrijk), de LA Times Book Prize 2015 (Verenigde Staten), de Bayerischer Buchpreis 2016 (Duitsland), evenals prijzen in China, Frankrijk en Italië. Haar meest recente boek Magnificent Rebels over de jonge Romantici verscheen in het najaar van 2022 en werd met veel lof ontvangen. Andrea schreef voor diverse kranten, waaronder The Guardian, The Atlantic en The New York Times. Ze is lid van het PEN American Center, Fellow van de Royal Society of Literature en Miller Scholar aan het Santa Fe Institute. Voor meer informatie, zie www.andreawulf.com.

Coreferent
Theunis Piersma is hoogleraar Trekvogelecologie aan Rijksuniversiteit Groningen. Als waddenbioloog is hij tevens verbonden aan het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) op Texel. Wereldwijd houdt hij onderzoek aan de burgerlijke stand van 15 trekvogelpopulaties gaande (waaronder grutto’s en lepelaars in Nederland). Dit werk vormt de basis van onderzoek aan populatieprocessen, verspreidingsecologie, ontwikkelingsbiologie, sociale systemen en trek. In 2014 won hij de Spinoza Premie van NWO en in 2020 (als eerste niet-Brit) de Godman-Salvin medal van de British Ornithologists’ Union. Naast meer dan 700 wetenschappelijke artikelen, verschenen er een twintigtal boeken van zijn hand. Met Thomas Oudman schreef hij De ontsnapping van de natuur. Een nieuwe kijk op kennis (2018, Athenaeum, Amsterdam), en in april van dit jaar verscheen Sinagote. Het levensverhaal van een lepelaar (Noordboek, Gorredijk). Met multi-instrumentalist Sytze Pruiksma maakte en speelde hij o.a. TRACKS, een muzikale voorstelling voor Oerol 2017 over trekvogels in de Waddenzee. Sinds een paar jaar bouwt hij met zijn team aan het BirdEyes-Centre for Global Ecological Change in Leeuwarden, een nieuwe loot aan de RUG-boom.
Van der Leeuw-lezing
De Van der Leeuw-lezing is een initiatief van de stad Groningen, de provincie Groningen, de Hanzehogeschool, de Rijksuniversiteit Groningen en het Universitair Medisch Centrum Groningen, de Stichting Martinikerk en de Volkskrant.
Let op: de lezing is Engels gesproken, maar voorzien van een Nederlandse ondertiteling.
Note: the lecture is spoken in English, with Dutch subtitles.
(c) foto Andrea Wulf: Antonina Gern