Overslaan en naar de inhoud gaan

Atlantis

Bert Boekschoten

Het verhaal van Atlantis inspireerde historici, geografen  en kunstenaars. Hoe heeft deze hardnekkige mythe zo lang kunnen blijven bestaan?

Atlantis is het hoog beschaafde eiland dat volgens Plato door een wereldwijde catastrofe in zee ten onder ging. Plato vertelt bloemrijk over een eiland, "groter dan Noord-Afrika en Klein-Azië bij elkaar", waarvan de bevolking in overvloed en weelde leefde. Het is een hardnekkige overlevering en de Atlantische oceaan dankt er zijn naam aan. Waar het lag? Daarover is Plato niet zo duidelijk, met als gevolg dat Atlantis zelfs tot  in Groningen is gezocht. Hoe kon dit mooie historische verhaal het zo lang volhouden? Waarom bestudeerden historici en geografen deze hardnekkige mythe en lieten vele kunstenaars er zich door inspireren? Atlantis is eeuwen lang boven water gehouden door fantastische geschiedschrijving en speculatieve wetenschap, maar in onze tijd lijkt het als thema voorgoed te verzinken. Een avontuurlijke reis door de wetenschapsgeschiedenis met uitstapjes naar de kunsten, van de hunebedden bij Rolde tot de Canarische eilanden en van Kreta tot Helgoland.

Bert Boekschoten, emeritus hoogleraar paleontologie aan de RUG, is als gastmedewerker verbonden aan Mariene Geobiologie, Vrije Universiteit, Amsterdam. Hij reist en onderzoekt nog steeds, onder andere als deelnemer aan het Beagle-project van de VPRO.

Interessante links
Geokids: portret Bert Boekschoten
NWO: In het spoor van de Beagle
YouTube: Beagle: Boekschoten vindt een ei
TV Blik: De wereld draait door
Wikipedia: Atlantis

Ook in deze serie

Zie ook

Antony Hermus
Nederlands

Door pers en collega’s wordt Antony Hermus, vaste gastdirigent van het Noord Nederlands Orkest, gezien als “één van de meest veelbelovende Nederlandse dirigeertalenten van de af

Hanze Lezing
Kris Verburgh
Over voeding en veroudering

Hoe kan voeding ervoor zorgen dat we langer en gezonder leven? Wat is de rol van voeding in het verouderingsproces?

Placeholder
Bas Haring
Nederlands

Waarom zouden we ons zorgen maken over de toekomst van de aarde?