Skip to main content
Theme
Nederlands
Location

Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Netherlands

Tickets
€ 3,- / gratis voor studenten en SG-kortingspashouders

Cave of Forgotten Dreams

Documentaire, Engels/Frans met Nederlandse ondertitels
Inleiding: Hans van der Plicht

Werner Herzog brengt 30.000 jaar oude tekeningen tot leven in een unieke documentaire.
De in 1994 ontdekte grot Chauvet in Frankrijk bevat de oudste tot nu toe ontdekte menselijke tekeningen, van dieren uit de ijstijd zoals neushoorns, mammoeten, leeuwen, paarden en beren. De grot is sindsdien hermetisch afgesloten voor het publiek maar Werner Herzog kreeg toestemming om er te filmen. In zijn unieke documentaire brengt hij de vrijwel ongeschonden schilderingen tot leven. Met een inleiding van hoogleraar archeologie Hans van der Plicht, die zelf in 2004 dateringsonderzoek in de Chauvet-grot deed met behulp van de koolstof 14-methode. Spectaculair en onverwacht was de hoge ouderdom van de tekeningen: ca. 30.000 jaar.

Hans van der Plicht is bijzonder hoogleraar aan de Faculteit Archeologie van de Universiteit Leiden. Hij is sinds 1986 werkzaam aan het Centrum voor Isotopen Onderzoek van de RUG, en is gespecialiseerd in de toepassingen van 14C.-methode. Hij is een internationaal vermaarde specialist op het gebied van dateringsonderzoek. Van der Plicht studeerde Technische Natuurkunde in  Delft, en promoveerde in 1980 in de kernfysica aan de RUG. Sinds 2010 is hij lid van de KNAW (Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen).

See also

Placeholder
Thomas W. Laqueur
Writing Cultural Histories
English

The ancient Greek Philosopher Diogenes the Cynic was perhaps the first to tell the plausible and, at the same time, impossible truth that the dead human body really is nothing,

Guus Sluiter, Marga Altena en Coen Verbraak
Nederlands

TV-programma’s en internet zijn populaire platforms voor verhalen over sterven en dood. Waarom willen mensen deze intieme verhalen delen?

Placeholder
Gert de Graaff
Over optische en mentale illusies
Nederlands

In de meermalen bekroonde film De zee die denkt speelt regisseur Gert de Graaff in op de ervaringen die de kijker heeft tijdens het kijken.