De Appel
Zernikeplein 7
Groningen
Netherlands
De voedselzandloper
Hoe kan voeding ervoor zorgen dat we langer en gezonder leven? Wat is de rol van voeding in het verouderingsproces?
We worden ouder dan ooit te voren dankzij verbeterde leefomstandigheden en innovatie in de medische wetenschap. Maar voor deze toename in levensjaren lijken we een prijs te betalen: er is een explosieve toename van verouderingsziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes, en dementie. De behandeling of genezing hiervan is vaak beperkt. Bovendien rijzen de kosten de pan uit.
Uit onderzoek blijkt dat 80% van het risico op een hartaanval en 90% van het risico op diabetes is te wijten aan een ongezonde levensstijl, waarin voeding een belangrijke rol speelt. Aangezien 86% van de gezondheidsuitgaven in het westen uitgaan naar de behandeling van verouderingsziektes zijn we ook vanuit economisch perspectief gebaat bij preventie van deze ziektes. Het vakgebied nutrigerontologie, dat Kris Verburgh creëerde, kan hierbij uitkomst bieden. Nutrigerontologie bestudeert de rol van voeding in het verouderingsproces.
Is een gezond voedingspatroon de sleutel tot gezonder ouder worden? En wat is dan een gezond voedingspatroon? En hoe raken we wegwijs in de massa’s dieetadviezen? Biedt de wetenschap een oplossing? Kortom: kunnen wij onszelf oud en gezond eten?
Kris Verburgh is arts en onderzoeker aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Zijn onderzoeksinteresses zijn veroudering, voeding en het metabolisme. Hij onderzoekt de rol van voeding, diëten en medicatie in het verouderingsproces en verouderingsziektes. Verburgh schreef zijn eerste wetenschapsboek toen hij 16 was. Zijn derde boek ‘De Voedselzandloper’ werd genomineerd voor het Boek van het Jaar 2013.