Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Netherlands
Heden van het slavernijverleden
Slavernij en de verhalen van de tot slaaf gemaakten maken deel uit van een gezamenlijk, door zwart en wit gedeeld verleden. In 1863 maakte de Nederlandse regering wettelijk een einde aan de Trans-Atlantische slavernij, maar honderden jaren van koloniale overheersing lieten sporen in onze maatschappij na die nog steeds voelbaar zijn. Racisme, discriminatie en stereotypering zijn hier voorbeelden van. Dit leidt tot stevige maatschappelijke discussies. Voor veel zwarte Nederlanders is de link tussen slavernij en ongelijkheid pijnlijk duidelijk. Anderen, waaronder ook sommige historici, stellen dat de relatie tussen ons slavernijverleden en discriminatie in de huidige samenleving complexer is.
Deze discussie is ook voelbaar in de museumwereld. Er is een duidelijke beweging waarbij curatoren en onderzoekers klassieke erfgoedcollecties in een nieuw licht presenteren, zodat ze ingezet kunnen worden in debatten over hedendaagse maatschappelijke uitdagingen. Centraal staat daarbij de vraag hoe deze objecten ons iets kunnen vertellen over hoe wij ons in Nederland tot elkaar verhouden. Richard Kofi laat zien hoe de tentoonstelling Heden van het slavernijverleden in het Tropenmuseum fungeert als discussieplatform voor deze actuele uitdagingen.
Richard Kofi is beeldend kunstenaar en tentoonstellingsmaker bij het Afrika Museum, Tropenmuseum en Museum Volkenkunde. Kofi studeerde Amerikanistiek en Algemene Cultuurwetenschappen aan de Radboud Universiteit en heeft sindsdien tentoonstellingen gemaakt zoals de vaste tentoonstelling Het heden van het slavernijverleden in het Tropenmuseum en Carnaval wereldwijd in het Afrika Museum. Ook werkt hij buiten de musea aan een eigen kunstproject The Spirit of Collection.
Doeko Bosscher is emeritus hoogleraar Eigentijdse Geschiedenis.