Forum Groningen
Nieuwe Markt 1
Groningen
Netherlands
Psychedelica als medicijn?
Psychedelica zoals MDMA, LSD, ketamine en psilocybine worden steeds vaker ingezet als mogelijke behandelingen voor depressie en posttraumatische stressstoornis. Kunnen deze middelen de sleutel vormen tot doorbraken in de geestelijke gezondheidszorg? Hoe werkt dit precies? En welke risico’s kleven er aan psychedelica-onderzoek?
In dit Kenniscafé spreekt Jelte Posthumus met onder anderen psychiater Jeanine Kamphuis en docent-onderzoeker Verslavingskunde en Forensische Zorg Arne van den Bos over de rol van psychedelica in de behandelkamer.
Jeanine Kamphuis is psychiater in het Universitair Medisch Centrum Groningen, gespecialiseerd in stemmingsstoornissen en innovatieve behandelmethoden. Haar onderzoek richt zich op het gebruik van psychedelica en ketamine bij therapieresistente depressies. Daarnaast heeft ze interesse in slaap, chronobiologie en de relatie met stemmingsstoornissen.
Arne van den Bos is lid van de onderzoeksgroep Verslaving en Forensische Zorg aan de Hanze, docent toegepaste psychologie en heeft meerdere artikelen gepubliceerd over studenten en middelengebruik. Van den Bos is vooral geïnteresseerd in de mechanismen van verslaving en in samenwerking met organisaties om interventies te ontwikkelen die gericht zijn op schadebeperking.
In het Kenniscafé praten we elke maand met Groningse wetenschappers en onderzoekers over actuele thema's. Het Kenniscafé wordt georganiseerd i.s.m. Science LinX en Forum Groningen en wordt ondersteund door het Akkoord van Groningen.
Illustratie: Yvette Compaijen