Skip to main content
Theme
Nederlands

Richard feynman

Ad Lagendijk

De invloedrijke natuurkundige Richard Feynman had een dwangmatige neiging om alle wielen eerst zelf uit te vinden, en dan het liefst heel anders dan iedereen om hem heen.

De Amerikaanse theoretische natuurkundige Richard Feynman (1918-1988) maakte met zijn wiskundige technieken zo ongeveer de hele moderne fysica mogelijk. Zijn belangrijkste bijdrage is het bedenken van het concept van de padintegraal. Deze nieuwe wiskundige methode maakte een nieuwe formulering van de kwantummechanica mogelijk die heel dichtbij de taal van de klassieke mechanica staat. Alle computersimulaties die het kwantumkarakter van materie in beschouwing nemen, zijn op deze padintegraal gebaseerd. De natuurkunde zit vol met sommen waarvan je op de een of andere manier de boekhouding moet bijhouden, wil je kunnen uitrekenen wat je theorie voorspelt. Feynman bedacht daarvoor verreweg de effectiefste methode, waarmee je zonder rekenen vaak antwoorden al kunt zien, gewoon door figuren tegen elkaar weg te strepen. Deze Feynman-diagrammen zijn een briljante uitvinding en worden tot op de dag van vandaag gebruikt.

Feynmans werk is buitengewoon inspirerend. Hij is steeds volkomen authentiek, denkt over alles eerst zelf na, en weet van geen opgeven. Ook was hij een originele en eigenzinnige didacticus. Zijn ‘Lectures on Physics’ hebben hele generaties studenten ingewijd in de natuurkunde. Maar door zijn eigenzinnigheid maakte Feynman ook vijanden. Hij had een dwangmatige neiging om alle wielen eerst zelf uit te vinden, en dan het liefst heel anders dan iedereen om hem heen. Zo deed hij als lid van een regeringscommissie op eigen houtje onderzoek naar het ongeluk met de Challenger en publiceerde een minderheidsrapport. Feynman had een zorgvuldig gekoesterde imago als flierefluiter en charmeur Wat hij ook deed, hij móest opvallen. Dwangmatig. Maar briljant.

Ad Lagendijk is fysicus en werkt aan het FOM-instituut Amolf in Amsterdam. Tevens is hij universiteitshoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en part-time hoogleraar aan de Universiteit Twente. Hij schreef columns voor de Volkskrant en is een actief blogger. In 2009 was hij de pleitbezorger van Richard Feynman als Grootse Natuurkundige Aller Tijden.

Interessante links
Wikipedia Ad Lagendijk
Volkskrant Ad Lagendijk over Feynman als grootste natuurkundige
Interferenties Waarom Feynman de grootste natuurkundige aller tijden is
YouTube The Beauty of Life and why Religion is so doubtfull
YouTube The Pleasure of finding Things out

Also in this series

See also

Placeholder
Bas Eickhout, Harro Meijer, Donald Pols, Theo Richel
Zin en onzin van klimaatbeleid
Nederlands

Er is iets mis met ons klimaat. Het wordt steeds natter en warmer, de poolkappen smelten, de zeespiegel stijgt en een vloedgolf dreigt.