Overslaan en naar de inhoud gaan
Nederlands
Tijd
20:00 – 21:30
Locatie

Universiteitsmuseum
Oude Kijk in 't Jatstraat 7a
Groningen
Nederland

Tickets
€4,- / €2,- met SG-kortingspas / gratis voor studenten

Risicoloze Wildernis

Martin Drenthen

Het is een feit: de wolf heeft zich gevestigd in Nederland. Uit DNA-onderzoek van gevonden uitwerpselen blijkt dat vrouwtjeswolf ‘GW998f’ ongeveer een half jaar op de Veluwe leeft, de definitie van een gevestigde wolf. Dit meldde de Provincie Gelderland. Ook zijn er sporen gevonden van een mannelijke wolf, volgens de provincie het eerste teken van een rekel in het gebied. De kans bestaat dat er een roedel ontstaat in dat gebied. Dat zou grote gevolgen kunnen hebben voor de regio.

We houden allemaal van natuur, maar dan wel graag op afstand. De natuur mag zichzelf zijn in aangewezen natuurgebieden, maar in de mensenwereld maken wijzelf graag de dienst uit. Nu worden we geconfronteerd met wilde dieren die de grens tussen natuur en cultuur negeren, die zich gedragen op manieren die ons niet altijd aanstaan en zich niet volledig laten controleren. Dan blijkt het toch lastig om met de natuur samen te leven. Nergens wordt dat duidelijker dan bij de terugkeer van de wolf, een dier dat onze ideeën over onszelf en onze plaats in het landschap danig op de proef stelt. Filosoof Martin Drenthen verdiept zich in ethische en filosofische kwesties rond de verhouding tussen mens en landschap.

Martin Drenthen is universitair hoofddocent aan het Institute for Science in Society (ISiS) aan de Radboud Universiteit. Hij is expert op het gebied van milieufilosofie. Zijn onderzoek richt zich op ethische en filosofische kwesties rond de verhouding tussen mens en landschap. Hij houdt zich bezig met de morele betekenis van wildheid in ethische debatten rondom natuurbeheer en natuurontwikkeling. Onlangs verscheen van zijn hand het boek Natuur in mensenland (2018), waarin hij de betekenis van wildheid en nieuwe natuur in oud cultuurlandschap onderzoekt.

Zie ook