Succesvol samenwerken
Goed kunnen samenwerken wordt vaak gezien als een positieve eigenschap. Toch is samenwerken niet altijd voordelig voor jezelf. Als we niet direct een eigenbelang hebben, waarom werken we dan toch samen?
Een soldaat heeft er bijvoorbeeld persoonlijk weinig baat bij om zijn leven te riskeren voor het gezamenlijke doel: bescherming van het vaderland. In de sociale wetenschap is het ontstaan en voortbestaan van sociale orde en samenwerking een van de belangrijkste puzzels. Als we niet direct een eigenbelang hebben, waarom werken we dan toch samen?
In het dierenrijk zijn er genoeg voorbeelden te vinden van samenwerking en groepsgedrag. Denk aan de grote zwermen spreeuwen die als één geheel bewegen; verbazingwekkend genoeg vliegen deze vogels nooit tegen elkaar op. Hoe doen ze dat toch? Bezitten ze een soort collectieve geest, een complex instinct of is dit een typisch staaltje van goed leiderschap? Sociologen en biologen proberen door dit soort complex groepsgedrag te bestuderen de werking en structuur van sociale orde te achterhalen.
Ook in de sport is samenwerking belangrijk. Zo probeert FC Groningen met behulp van groepsanalyses teamprestaties te verbeteren. Videoregistraties van wedstijden of trainingen onthullen nuttige informatie over interacties tussen spelers, teampatronen en vormen van samenwerking.
Over complex groepsgedrag spreekt Bart van de Laar met Charlotte Hemelrijk, hoogleraar gedragsecologie en zelforganisatie aan de RUG, Jacob Dijkstra, socioloog die onderzoek doet naar collectieve besluitvorming en sociale dynamiek, en Koen Lemmink, sportwetenschapper en tevens initiatiefnemer van het Observatie Lab van de Hanzehogeschool waar groepsgedrag in teamsport wordt geanalyseerd via videoregistraties.
Interessante links
Adams Appel met Charlotte Hemelrijk Hebben we leiders nodig?
Pagina Charlotte Hemelrijk
Jacob Dijkstra
Koen Lemmink