Overslaan en naar de inhoud gaan
Nederlands
Locatie

Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Nederland

Tickets
€ 4,- / € 2,- SG-kortingspas / studenten gratis

Twistgesprek: gezonde voeding

Daan Kromhout & Frits Muskiet

Het lijkt heel simpel: voor een gezond eetpatroon raadpleeg je de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Maar hoe hard zijn de aanbevelingen van het Voedingscentrum?

Populaire boeken als De Voedselzandloper en De Paleo Revolutie komen met heel andere adviezen. Ook in de voedingswetenschappen zijn er verschillende theorieën over bijvoorbeeld verzadigde vetten, LDL-cholesterol of vitamine D. De gewone consument blijft in verwarring achter. Wat is de huidige stand van de voedingswetenschap? Zijn de voedingsadviezen van de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum nog up to date? Hebben de critici van de officiële voedingsadviezen een punt of zorgen ze vooral voor verwarring?

Een twistgesprek over gezonde voeding en verantwoorde adviezen met Daan Kromhout en Frits Muskiet.

Daan Kromhout werkt als deeltijdhoogleraar voeding, leefstijl en healthy aging in het UMCG en is adjunct hoogleraar aan de Universiteit van Minnesota. Van 1994-2015 was hij hoogleraar Public Health Research aan de Universiteit Wageningen en van 2005-2015 vice-voorzitter van de Gezondheidsraad en leidde vier jaar lang de commissie die de richtlijnen voor gezonde voeding 2015 opstelde. Deze richtlijnen vormen de basis van de nieuwe Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Hij was projectleider van de Zutphen Studie, de Nederlandse bijdrage aan de internationale Zevenlandenstudie over voeding, leefstijl en hart- en vaatziekten.

Frits Muskiet studeerde scheikunde aan de RUG en werkte als klinisch chemicus in het UMCG. Van 2000-2015 was hij hoogleraar Pathofysiologie en Klinisch Chemische Analyse. Hij is de grondlegger van de evolutionaire geneeskunde in Nederland. Muskiet vermoedt dat de snelle toename van ziekten als obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten, psychiatrische aandoeningen en sommige soorten kanker voor een groot deel verklaarbaar is uit mismatches tussen moderne omgevingsfactoren en ons oeroude genoom. Muskiet constateert een aan tal ‘fouten’ in onze huidige voeding als hij kijkt naar het eetpatroon van onze voorouders.

Zie ook

Placeholder
Remko van Broekhoven
Hoe temmen we het beest in de mens?
Nederlands

In ons persoonlijk leven omringen we ons graag met liefde, passie en tederheid. We wonen samen met onze geliefde, geven liefde aan kinderen, familie en vrienden.

Kenniscafé in de Nacht van Kunst & Wetenschap
Gespreksleider: Alex van den Berg
Nederlands

Hoe kunnen we energie halen uit het verschil tussen zoet en zout water, uit golven of warmtebronnen?