Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
Nederlands

Van KraftwerK tot Armin van Buuren

Zoektocht naar de bronnen van actuele muziek
Leo Blokhuis

Leo Blokhuis, onze nationale ‘popprofessor’, gaat op zoek naar de bronnen van de hippe muziek van nu. Waarom zijn Nederlandse dj’s wereldwijd zo populair?

Waarom zijn Nederlandse dj’s als Armin van Buuren, Afrojack en Tiësto wereldwijd de absolute top? Wat is de basis van het internationale succes van de Nederlandse dance? Daarvoor moeten we terug naar het Berlijn van de jaren zeventig en de Duitse ’krautrock’ van innovatieve bands als Kraftwerk en Tangerine Dream. Onze oosterburen, met een traditie van experimentele componisten als Karl Heinz Stockhausen, legden de basis voor wat later techno en hip hop werd. En de Nederlandse elektronische muziek scene sluit weer aan bij deze continentale traditie, waarin de ‘backbeat, het handelsmerk van de swingende Amerikaanse en Britse rock, juist ontbreekt.

Leo Blokhuis, onze nationale ‘popprofessor’,  is een meester in het reconstrueren van de populaire muziekgeschiedenis en zit vol verhalen. In dit gastcollege gaat hij op zoek naar de bronnen van de hippe muziek van nu.  Op wiens schouder staan de grote topbands die de laatste jaren volle zalen trekken en te zien zijn op toonaangevende festivals als Pinkpop en Lowlands? Waar liggen de roots van de folkrock van Mumford & Sons en van singer/songwriter Passenger? In welke traditie staan Alt-J en Greenday? En wat is de kracht van onze nationale dance scene? Leo Blokhuis neemt je mee op een muzikale zoektocht.

Leo Blokhuis is muziekjournalist, programmamaker en schrijver van succesvolle boeken als  Grijsgedraaid en Het plaatjesboek. Tien jaar lang maakte hij samen met Jan Douwe Kroeske De 2 meter sessies. Hij maakt samen met Mart Smeets het radioprogramma For the Record en heeft een radioprogramma op KX Radio. Met Matthijs van Nieuwkerk presenteert hij jaarlijks in december het televisieprogramma Top 2000 a gogo. Afgelopen jaar stond hij in de theaters met de voorstelling The Band Music From Big Pink To The Last Waltz.

Zie ook

Placeholder
Strandbeesten, swing, onderzoek en trekvogels
Nederlands

Wetenschap en kunst, het lijken twee gescheiden werelden met hun eigen spelregels en doelstellingen, maar regelmatig verkennen creatieve geesten de grenzen en halen hun inspirat

Talkshow & mini-concert Ellen ten Damme
Nederlands

Waarom vinden we Italiaans en Frans zulke mooie talen en lopen we niet meteen warm voor Fins of Turks?