Online
Netherlands
Vrouwen op het pluche
In 1918 werd Suze Groeneweg als eerste vrouw in de Kamer gekozen. In ruim een eeuw tijd is het aandeel vrouwen in de politiek weliswaar gestegen, maar nog lang niet gelijk. In nagenoeg elke politieke laag in de landelijke, provinciale en gemeentelijke politiek en bestuur zijn vrouwen in de minderheid. Nog nooit heeft een vrouw in Nederland het hoogste politieke ambt van minister-president bekleed. Dit geldt overigens niet alleen voor Nederland; zo is wereldwijd slechts 23% van alle parlementariërs vrouw. Maar waarom zijn er zo weinig vrouwen in de politiek? Waarom is het eigenlijk zo belangrijk, die diversiteit in politieke besluitvorming? En wat kunnen we doen om het tij te keren? In deze Aletta Jacobs Lezing gaat politicoloog Liza Mügge in op de vertegenwoordiging van vrouwen in de hedendaagse politiek. Sociaal activist Devika Partiman schreef speciaal voor de Aletta Jacobs Lezing een essay en draagt dit voor.
Liza Mügge is universitair hoofddocent aan de afdeling Politicologie van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Zij leidt een vijfjarig NWO-VIDI project over diversiteit in politiek en is medeoprichter het European Journal of Politics & Gender. Dit academisch jaar is zij als Alexander von Humboldt fellow verbonden aan het Social Science Center Berlin (WZB).
Devika Partiman is sociaal activist en organisator. In februari 2017 richtte ze Stem op een Vrouw op, een stichting die zich richt op de politieke emancipatie en representatie van vrouwen in Nederland. Ook is ze actief in de antiracisme beweging, waar ze zich onder meer bij educatieve stichting Nederland Wordt Beter inzet voor bredere kennis over Nederlands koloniale verleden.
Aletta Jacobs en de Aletta Jacobs Lezing
In 1871 werd Aletta Jacobs (1854-1929) als eerste vrouwelijke student toegelaten tot de universiteit. Zij studeerde geneeskunde en promoveerde op 8 maart 1879. Sinds 1982 organiseert Studium Generale de Aletta Jacobs Lezing als eerbetoon aan haar persoon en haar werk.
Foto: Flickr / Risastla (CC)