Overslaan en naar de inhoud gaan

Watchlist | Thought on Food

or food for thought...

De feestdagen komen eraan en dat betekent: heel veel eten. Van marsepeinen kikkers tot vette oliebollen, van kerstkalkoen tot appelbeignet. We eten onze buikjes rond tijdens Sinterklaas, Kerst en Oud en Nieuw. Tijd voor wat food for thought, of beter gezegd: thought on food. Waar komt ons eten vandaan? Wat is nu eigenlijk een gezond voedingspatroon? Welke invloed heeft onze voeding op onze gesteldheid? Kortom: weet wat je eet met deze watchlist over eten.

Winter Holidays are coming up, which means we get to eat a lot of food! From Christmas Turkey with mashed potatoes and cranberry sauce to marzipan candy and pudding. We feed our belly’s well during Sinterklaas, Christmas and New Year’s Eve. Time for some food for thought, or should we say thought on food… Where does our food come from? What is a healthy diet? And how does our meal influence our well-being? Know what you eat with this watchlist on food!

Illustration: Jaime Jacob


#1 Twistgesprek Gezonde Voeding - Daan Kromhout & Frits Muskiet
Wat is de huidige stand van de voedingswetenschap? Zijn de voedingsadviezen van de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum nog up to date? Hebben de critici van de officiële voedingsadviezen een punt of zorgen ze vooral voor verwarring? (17 oktober 2017). Bekijk hier

#2 Let's Talk about Food
Wie at er nog nooit een eierbal, de Groningse snack die het tot cultureel erfgoed schopte? Wat verorberden onze verre voorouders eigenlijk? Wat is de charme van de bekroonde Groningse markt? Kun je je buikje rond eten van alle eten dat wordt weggegooid? Een avond over eten (11 december 2017). Bekijk hier

#3 Gastrophysics: The New Science of Eating - Charles Spence (English)
The goodness of a food depends not only on taste but also on sound, color, shape, smell, weight and our mood. Charles Spence shows a new multisensory approach to designing food experiences (February 11 2019). Watch here

#4 Kapteyn Lezing | Rode wijn goed voor het hart? - Martijn Katan
Is Rode wijn gezond? Martijn Katan legt uit hoe complex voedingsadviezen zijn en hoe de voedingswetenschap zich kan vergissen (19 april 2017). Bekijk hier

#5 Voeding, immuniteit en gedragsproblemen - Huub Savelkoul (alleen audio)
Veel kinderen met een verstoorde afweer vertonen gedragsproblemen zoals ADHD. Kunnen gezonde voeding en uitgekiende diëten deze gedragsstoornissen doen verminderen? (16 maart 2015). Luister hier

#6 Zijn wij onze darmen? - Jop de Vrieze
Zijn we onze darmen? Jop de Vrieze gaat in op de vraag hoeveel invloed onze bacteriën nu écht op ons hebben (2 maart 2015). Bekijk hier

#7 Gezonde voeding: Wie mag ik nog vertrouwen? - Fred Brouns
Er zijn ontelbare verontrustende berichten over voedselfraude of, giftige, verslavende en kankerverwekkende stoffen in onze voeding. Wie kunnen wij als consumenten nog vertrouwens als het gaat om gezonde voeding? (15 april 2014). Bekijk hier

#8 Voedingsindustrie en het wereldvoedselprobleem - Niek Koning
De machtsverhoudingen in de internationale voedingsindustrie zijn niet in evenwicht. Welke rol spelen internationale politieke organisaties en de voedselindustrie bij het oplossen van het wereldvoedselprobleem? (22 april 2014). Bekijk hier

#9 Eetsprookjes - Huib Stam
We worden overspoeld met voedingsadviezen, maar weten we eigenlijk wel wat gezond is en waardoor worden we te dik? (8 april 2014). Bekijk hier

Categorie
10-12-2019

Zie ook

Brain reading, time travelling and more...

Tijdreizen, wonen op mars, gedachten lezen: het klinkt onwerkelijk, maar wetenschappers bewegen zich vaak op het snijvlak van wetenschap en science fiction.

What's the power of our brain?

Hoe betrouwbaar zijn onze eigen herinneringen? Hoe selectief is ons geheugen? Kunnen we ook leren te vergeten?