Overslaan en naar de inhoud gaan
Placeholder
Aletta Jacobs Lezing 2008
Nederlands
Tijd
14:30

De illusie van het keuzefeminisme:

Vrouwen moeten aan het werk
Heleen Mees. Coreferent: Rutger Claassen

Hoogopgeleide vrouwen die niet een volwaardige carrière nastreven verkwisten niet alleen hun eigen kapitaal, maar ze doen ook zichzelf en de samenleving tekort. Bovendien verkwanselen ze de positie van andere vrouwen, inclusief die van hun dochters’ dochters. Nederlandse vrouwen zijn kampioen deeltijdwerken. Tweederde van hen gaat minder uren werken zodra het eerste kind zich aandient, of stopt zelfs helemaal met betaalde arbeid. Minder dan 10 procent van de werkende vrouwen met kinderen heeft een voltijdbaan, dit in tegenstelling tot mannen. Van de mannen op de arbeidsmarkt werkt 90 procent voltijds, en de komst van een of meer kinderen verandert daar niets aan. Het anderhalfverdienersmodel, waarin de man voltijds werkt en de vrouw in deeltijd, is in Nederland de norm geworden. Het is een verraderlijk mengsel van traditionele rolpatronen, aangelengd met een vleugje feminisme. En vrouwen liggen er niet wakker van. Sterker nog, ze lijken tevreden met deze ongelijke verdeling en kiezen bewust voor dit deeltijdfeminisme.
Meer dan een halve eeuw na Simone de Beauvoirs feministisch handboek vormen vrouwen in Nederland nog steeds de tweede sekse. Als het gaat om vrouwen in topfuncties bezet Nederland samen met Pakistan de laatste plaats op een internationale ranglijst. De huidige generatie hoogopgeleide vrouwen zadelt de komende generatie vrouwen op met een gemankeerd zelfbeeld, namelijk dat voor hen geen plaats is weggelegd in de ruling class. Het is de hoogste tijd dat Nederlandse vrouwen nu eindelijk eens écht aan het werk gaan.

Heleen Mees is econoom, jurist en publicist. Sinds 2000 woont zij in New York, waar zij een topbaan heeft als adviseur in Europese Unie-zaken. Daarnaast werkt zij sinds 2005 voor de campagne van Hillary Clinton. Behalve haar vaste column in NRC Handelsblad, publiceert zij onder andere in de International Herald Tribune, Le Monde en de Financial Times. Mees is medeoprichtster van Women on Top, een organisatie die zich inzet voor de verbetering van de positie van vrouwen wereldwijd.

Dr. Rutger Claassen is als filosoof verbonden aan de Universiteit Utrecht. Hij verbaast zich over de stammenstrijd tussen deeltijd- en voltijdwerkende vrouwen. Daarom hield hij onlangs een pleidooi voor de invoering van een dertigurige werkweek (voor man en vrouw), zodat de zorg voor kinderen gelijkelijk verdeeld kan worden tussen beide sexen en beide toch de mogelijkheid hebben carrière te maken.

Aletta Jacobs en de Aletta Jacobs Lezing
In 1871 werd Aletta Jacobs (1854-1929) als eerste vrouwelijke student toegelaten tot de Groningse universiteit. Zij studeerde geneeskunde en promoveerde op 8 maart 1879. Sinds 1982 organiseert Studium Generale Groningen de Aletta Jacobs Lezing als eerbetoon aan haar persoon en werk.

Ook in deze serie

Zie ook

Lucas De Man
A Lecture Performance
English

For this solo-performance, Lucas De Man travelled through Europe, visiting more than 20 creators that are rooting for change and are all working on remodeling the society that t

Placeholder
Prof.dr. Jan de Lange
Talent voor wiskunde, techniek en logica
Nederlands

Iedereen die naar jonge kinderen kijkt, ziet dat zij vaak ongelofelijke talenten hebben en sprankelen van nieuwsgierigheid naar de wereld om hen heen.