Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
Nederlands

De ondergewaardeerde rol van Filmmuziek

Kevin Toma

Filmmuziek en –geluid worden ondergewaardeerd, vindt filmcriticus, componist en pianist Kevin Toma. Terwijl muziek en geluid het ritme en de emotionele zeggingskracht van de film sterk beïnvloeden.

We zijn geneigd film te zien als een visueel medium, maar hoe anders zouden beelden werken als er geen geluid bij zat of als de componist voor net iets andere muziek had gekozen. Filmmuziek en –geluid worden ondergewaardeerd, vindt filmcriticus, componist en pianist Kevin Toma. Muziek en geluid worden vaak als een aanvulling gezien, terwijl ze een wezenlijk onderdeel van de film zijn en het ritme en de emotionele zeggingskracht sterk beïnvloeden. Als toeschouwer kun je de beelden niet los zien van de geluiden en de muziek die erbij klinken. De interactie die ontstaat tussen het vertoonde en de toeschouwer bepaalt de uiteindelijke film. Daarom beleeft iedereen een film anders en zal iedereen er iets anders in zien en horen. Een lezing waarin veel te zien en vooral ook te horen is.

Kevin Toma is filmcriticus van de Volkskrant en columnist van de Gelderlander. Hij studeerde Film en Opvoeringskunsten aan wat tegenwoordig de Radboud Universiteit heet. Hij begon met het schrijven van filmrecensies voor de Filmkrant, en werkte later als webredacteur voor cinema.nl. Daarnaast begeleidt hij al sinds 1994 stille films. Als muzikant en componist is hij autodidact. Hij schreef in opdracht van onder andere Filmhuis Den Haag, het Internationaal Film Festival Rotterdam en popfestival Lowlands nieuwe scores geschreven (en voerde ze live uit) bij onder andere Sunrise (1927), Häxan (1922) en Berlin, die Sinfonie der Großstadt (1927). Toma is ook filmdocent (verbonden aan het EYE filminstituut) en DJ.

Deze lezing is georganiseerd door cultureel studentencentrum Usva en Studium Generale Groningen. Op vrijdag 31 januari speelt het Noord Nederlands Orkest beroemde filmmuziek met de bijbehorende filmfragmenten. Meer informatie: www.nno.nu

Interessante link:
Website Kevin Toma

 

Zie ook

Dick Swaab en Barend van Heusden
Nederlands

Hoe werkt ons brein? Wat leert Dick Swaab's nieuwe boek Ons creatieve brein ons over creativiteit en over kunst?

Placeholder
Sibrand Poppema, Trienke Drijfhout, Ning Ding
The Importance of Student Exchange
English

At the beginning of every semester, we see lots of Chinese students arriving in Groningen, with huge suitcases filled with their dreams and ambitions.