Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
uitverkocht
Nederlands
Locatie

De Oosterpoort (grote zaal)
Trompsingel 27
Groningen
Nederland

Tickets
Zaal open om 19.00 uur

Een ontmoeting met Ben Feringa

Met optredens van Swinder en Esmé van den Boom
Ben Feringa in gesprek met Coen Verbraak

Hij is de trots van Groningen. Een briljant en gepassioneerd onderzoeker, die de meest prestigieuze wetenschappelijke prijs ter wereld kreeg voor zijn moleculaire machines: Ben Feringa. In december kreeg hij uit handen van de Zweedse koning de Nobelprijs voor de scheikunde. Hij groeide op in het Drenthse Barger-Compascuum, op de boerderij, maar raakte gefascineerd door de scheikunde en de mogelijkheden om een nieuwe (nano)wereld te scheppen. Hij ontwikkelde een door licht aangedreven nanomotor, ontwierp een moleculaire auto en kwam vorig jaar met een ronddraaiend motormolecuul dat chemische energie gebruikt, waardoor het beter geschikt is voor gebruik in het menselijk lichaam. In zijn Nobellezing Op avontuur in de nanowereld vertelt hij vol passie over zijn onderzoek. Waar ligt de kiem van deze passie voor wetenschap? Hoe kreeg hij zijn ideeën en hoe wist hij ze te verwezenlijken?

Topinterviewer Coen Verbraak (Kijken in de ziel) gaat in gesprek met Ben Feringa en ook het publiek kan vragen stellen. Kortom, een boeiende ontmoeting met onze eigen Nobelprijswinnaar, met muzikale bijdragen van de Groningse band Swinder en een lofdicht van Esmé van den Boom, huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen.

Op deze avond was het boek ‘Nobel op de kaart’ ten doop gehouden. Dit boek over Nederlandse Nobelprijswinnaars bevat een fonkelnieuw hoofdstuk over Ben Feringa.

Zie ook

André Kuipers en Sander Koenen
Sander Koenen in gesprek met André Kuipers
Nederlands

Astronaut André Kuipers vertelt over zijn spannende ruimtereis en gaat in gesprek met het publiek en zijn biograaf, journalist en fotograaf Sander Koenen, over leven en werken i

Kenniscafé Groningen
Met Amy Pieper, Anne Siersema, Roelof Hut en Tom Versteeg
Nederlands

Veel tieners zijn avondmensen. Hoe komt dat en moeten scholen hun tijden aanpassen?

André Aleman
De ontwikkeling van onze hersenen na ons vijftigste
Nederlands

We maken ons allemaal wel eens zorgen over ons geheugen en ons verstand. Maar wat gebeurt er eigenlijk in ons hoofd als we ouder worden?