Overslaan en naar de inhoud gaan
Nederlands
Tijd
20:00 – 21:30
Locatie

Academy Building
Broerstraat 5
Groningen
Nederland

Tickets
€4,- / €2,- met SG-kortingspas / gratis voor studenten

Morbide Nieuwsgierigheid

Suzanne Oosterwijk

Mensen kiezen er vaak bewust voor om zichzelf bloot te stellen aan nare beelden of gruwelijke verhalen. Waarom zijn mensen toch zo nieuwsgierig naar het leed van anderen? Sociaal psycholoog Suzanne Oosterwijk (UvA) onderzoekt of de aantrekkingskracht van het leed van anderen – de morbide nieuwsgierigheid - mogelijk een functie heeft.

In het dagelijks leven komen mensen regelmatig in aanraking met het leed van andere mensen. In deze situaties hebben mensen een keuze: ze kunnen wegkijken, zappen, de krant dichtdoen, of de link negeren. Maar dit is niet wat er gebeurt. Mensen kiezen er vaak voor om zichzelf bloot te stellen aan nare beelden of gruwelijke verhalen. Deze nieuwsgierigheid naar dood, geweld of lichamelijk letsel wordt ook wel “morbide nieuwsgierigheid” genoemd. Hoe kun je morbide nieuwsgierigheid meten in het lab? Welke persoonlijkheidskenmerken hangen ermee samen? Wordt morbide nieuwsgierigheid beïnvloedt door de emoties van andere mensen in de sociale omgeving? Is het anders dan “gewone nieuwsgierigheid”? En tenslotte, heeft het leed van anderen informatieve waarde?

Suzanne Oosterwijk werkt als assistent professor bij de vakgroep Sociale Psychologie aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is lid van het Amsterdam Interdisciplinary Center for Emotions (AICE) en het Amsterdam Brain and Cognition Center (ABC).

Zie ook

Placeholder
Herman Vuijsje, Beatrijs Ritsema, Meindert Fennema, Marcia Luyten
Over de paradoxale erfenis van een decennium
Nederlands

Volgens de een legden de roerige jaren zestig van de twintigste eeuw de kiem voor de emancipatie van de vrouw, abortus, seksuele bevrijding, vergrote zeggenschap en mondige indi

Hanze Lezing
Niko Koffeman
Nederlands

Hoe kun je als vegetariër toch van de smaak van vlees genieten?