Overslaan en naar de inhoud gaan
In serie
Nederlands
Tijd
20:00 – 21:30
Locatie

Academie gebouw
Broerstraat 5
9712 CP Groningen
Nederland

Tickets
€4,- / SG-pas €2,- en gratis entree voor student

Syrië en de val van het Assad-regime

Met livestream
Pieter Nanninga

Op 8 december 2024 kwam na 53 jaar een eind aan het Assad-regime in Syrië. Standbeelden van de Assads werden omvergeworpen, duizenden gevangenen werden bevrijd en in binnen- en buitenland vierden Syriërs het vertrek van de dictator. Tegelijk rezen zorgen over de toekomst – over de trauma’s van Assads schrikbewind en de jarenlange oorlog. Sinds 1971 hadden achtereenvolgens Hafez en Bashar al-Assad het land met harde hand geregeerd. Hoe kunnen we het Assad-bewind en zijn (schijnbaar) plotselinge val verklaren? Komen er met Hayat Tahrir al-Sham jihadisten aan de macht in Syrië? Zullen interne tegenstellingen de kop opsteken nu de gezamenlijke vijand wegvalt en welke rol spelen internationale partijen als Turkije, Iran en Israël in het land? 

Vanuit historisch perspectief duidt Pieter Nanninga het Assad-regime, de Syrische Burgeroorlog en de recente gebeurtenissen en probeert hij een voorzichtige blik te werpen op de gevolgen hiervan voor de toekomst van Syrië.

Pieter Nanninga is universitair docent Midden-Oostenstudies. In zijn onderzoek en onderwijs richt hij zich op conflict en geweld in het huidige Midden-Oosten. Zijn interesse ligt met name bij het transnationale jihadisme en hij publiceert onder andere over jihadistische cultuur en ideologie, geloof en geweld, en propaganda.

In Let's Ask delen Groningse onderzoekers hun kennis om context te bieden bij het laatste nieuws en jouw vragen te beantwoorden.

Kun je er niet bij zijn in de zaal? Volg dan hier de livestream.

© foto: Louai Beshara/AFP

Ook in deze serie

Rob Siebelink, Bridget Spoor e.a.
Hoe onafhankelijk is het universiteitsblad?
Nederlands
Bij de Ukrant werken journalisten die onafhankelijk over de universiteit schrijven, maar ze worden ook door de instelling betaalt. Kan dat eigenlijk wel?

Zie ook

Gerald de Haan en Menno de Bree
Nederlands

Mensen zullen langer gezond blijven en ouder worden, maar kan ouderdom uiteindelijk ook worden genezen – en staat dit gelijk aan een gelukkiger leven?