Overslaan en naar de inhoud gaan
Kenniscafé Groningen
Nederlands
Locatie

Groninger Forum
Hereplein 73
Groningen
Nederland

Tickets
zijn een half uur voor aanvang gratis af te halen aan de Forum-kassa

Bewegend Leren

Esther Hartman, Manon Hilbrands, Aafke van Mourik Broekman

Leerlingen die drie maal per week al bewegend taal- en rekenles krijgen, kunnen beter rekenen en spellen. Bovendien concentreren ze zich na de ‘bewegende les’ beter op hun taken in de les erna. Dat ontdekten Groningse onderzoekers.  
In het onderzoek van het UMCG en de RUG moesten leerlingen door een beweging te maken een antwoord geven op een vraag. Bijvoorbeeld een woord spellen door een sprong te maken bij elke uitgesproken letter. Tussen de opdrachten door doen ze een basisbeweging, zoals joggen. Al na twee jaar boeken de actieve leerlingen een leerwinst van 5 maanden voor zowel rekenen als spelling.  Bewegen en leren kunnen op deze manier prima samengaan in het basisonderwijs, maar ook op de universiteit kunnen studenten beter leren door te bewegen. In een nieuwe masterclass aan de RUG worden sociaal psychologisch theorieën over groepsgedrag inzichtelijk gemaakt door beweging. Waarom werkt bewegend leren zo goed? En als het zo succesvol is, moet deze manier van leren dan meer geïntegreerd worden in ons onderwijssysteem?
Femke Kramer gaat in gesprek met Esther Hartman, onderzoeker bij het Centrum voor Bewegingswetenschappen van het UMCG, die onderzoek deed naar de effecten van fysieke activiteit op cognitie en de hersenen van kinderen in het primair onderwijs in het experiment Fit & Vaardig op school; Manon Hilbrands, onderwijskundige bij Stichting Openbaar Onderwijs Oost Groningen, die als leerkracht van groep 3 twee jaar geleden heeft meegewerkt aan het Fit & Vaardig-project en de lessen toepast  in de praktijk; en Aafke van Mourik Broekman, onderzoeker bij Sociale Psychologie en coördinator van de Masterclass Leiderschap ervaren door beweging aan de RUG.

Zie ook

Paul Taggart
Uitverkocht!
English

Populist politicians thrive on being in opposition as their ideas often challenge and oppose the establish

Judith Rosmalen, Marjolein Berger en Coos Rutgers van der Loeff
Nederlands

Van alle mensen die bij de huisarts komen, heeft bijna de helft reële klachten waarvoor geen lichamelijke oorzaak te vinden is. Hoe kan dit?

Placeholder
Tsjalling Swierstra & Evelien Tonkens in gesprek met Cees Sterks en Ger Tillekens
Prestatie, respect en solidariteit in een meritocratie
Nederlands

Mensen moeten gelijke kansen hebben en hun maatschappelijke positie mag niet bepaald worden door afkomst, ras of sekse. Alleen hun eigen inzet en talent mogen tellen.