Overslaan en naar de inhoud gaan
Placeholder
In serie
Nederlands

Boer zoekt toekomst

En wat voor boer zoeken wij?
Annette van Velde, Harm Evert Waalkens, Annechien ten Have ea.

Zijn boeren vrije ondernemers die vooral gedijen in een vrije markt? Of zijn boeren in het propvolle Nederland een uitstervend ras en kunnen we inkomensgaranties, tariefmuren en andere subsidies maar het beste morgen schrappen?

Zijn boeren de ideale partners in het beheer van ons landschap en moeten we ze zien als parkwachters nieuwe stijl? Krijgt een boer dan een toelage als meer dan drie grutto’s per hectare op zijn weilanden besluiten te broeden? En als de varkens en koeien weer buiten lopen?

En hoe zit het eigenlijk met de rechten van koeien en varkens? Leggen we boeren die biggen onverdoofd willen castreren een strobreed in de weg? Wat is er eigenlijk tegen superboeren met boerderijen van 3000 koeien of met comfort-class-varkensflats, al of niet op industrieterreinen?

Debatcentrum DwarsDiep is benieuwd welke soorten boeren de toekomst hebben en waarom. Hierover discussiëren drie agrariërs: Annette van Velde, melkveehouder uit Kantens en bestuurslid van de European Dairy Farmers, Harm Evert Waalkens, eigenaar ecologisch melk- en vleesbedrijf in Finsterwolde en PvdA-Tweedekamerlid Annechien ten Have, varkensboerin uit Beerta en voorzitter van de LTO-vakgroep varkenshouderij. Zij zullen de toekomst van de Nederlandse landbouw schetsen. Daarnaast zijn aanwezig Clemens Driessen, onderzoeker en ethicus van Wageningen Universiteit, Ineke Noordhoff, journaliste en landschapsdeskundige en Bert Stoop, webmaster van www.aninmalfreedom.org en medewerker van de Partij voor de Dieren. Voorzitter van het debat is Hans Harbers.

Ook in deze serie

Placeholder
Paul Ulenbelt, Marc Heemskerk, Jaap Borg
Wanneer gaan we met pensioen?
Nederlands

Als de voortekenen niet bedriegen, gaat de pensioengerechtigde leeftijd omhoog naar 67. Tenminste, dat geldt voor de jonkies onder ons. Erg?

Placeholder
Marc Chavannes, Jaap de Wilde
Democratie, besluiteloosheid en uitstelgedrag
Nederlands

Tijdens de algemene politieke beschouwingen kreeg PM Balkenende - die kampte met een vormcrisis - vooral voor de voeten geworpen dat zijn kabinet met belangrijke beslissingen ve

Zie ook

Kenniscafé in de Nacht van Kunst & Wetenschap
Gespreksleider: Alex van den Berg
Nederlands

Hoe kunnen we energie halen uit het verschil tussen zoet en zout water, uit golven of warmtebronnen?