Overslaan en naar de inhoud gaan
Placeholder
Nederlands

De kracht van de verbeelding

Schrijven tegen domheid en onwetendheid
Breyten Breytenbach

De beroemde Zuid-Afrikaanse schrijver en dichter Breyten Breytenbach vereert Groningen met een  bezoek. Op dinsdagavond 8 mei houdt Breytenbach een lezing in de Aula van het Academiegebouw. Zijn lezing zal gaan over de wreedheid van de wereld, over hebzucht en overheersing en hoe schrijvers zich daartoe verhouden. Kunnen creativiteit en verbeelding iets uitrichten tegen domheid en onwetendheid?

Na zijn lezing wordt Breytenbach geïnterviewd door Anton Brand, voorzitter van de Stichting Van der Leeuw-Lezing. Vervolgens leest Breytenbach voor uit zijn nieuwe dichtbundel De Windvanger.

Schrijver en schilder Breyten Breytenbach (Zuid-Afrika 1939) ging in 1960 op wereldreis. Vanaf 1962 blijft hij in Parijs, samen met zijn Vietnamese vrouw. Daar debuteert hij in 1964 met de dichtbundel Die ysterkoei moet sweet en in dat zelfde jaar met de verhalenbundel Katastrofes. Breytenbach is beïnvloed door de Franse surrealisten en de Nederlandse Vijftigers (Karel Appel en Lucebert).
Zijn terugkeer naar Zuid-Afrika wordt geweigerd vanwege de nationaliteit van zijn vrouw. Dit is ondermeer de oorzaak dat hij een fel tegenstander van het Apartheidsregime wordt. Als Breytenbach in 1975 met een vals paspoort naar Zuid-Afrika terugkeert, wordt hij gearresteerd, aangeklaagd wegens terrorisme en veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen jaar. In 1982 wordt hij onder internationale druk en met hulp van vele schrijvers en kunstenaars vrijgelaten. Hoe hij zich staande houdt tijdens deze jaren in gevangenschap en hoe hij het apartheidssysteem in zijn land van herkomst ziet, beschrijft hij in zijn roman De ware bekentenissen van een witte terrorist (1984). Na zijn vrijlating keert hij terug naar Parijs. Van 2000 tot 2003 was Breytenbach gastdocent aan de Universiteit van Kaapstad, in de Graduate School of Humanities. Hij doceerde aan de faculteiten Engels en Toneelkunst en gaf les in creatief schrijven in het eerste semester van elk academiejaar. Hij is eveneens verbonden aan het Gorée Instituut in Dakar, Senegal en aan de Universiteit van New York, waar hij doceert aan de Graduate School of Creative Writing.

De avond met Breyten Breytenbach wordt georganiseerd ism. de Stichting LETTERenSTAD; een nieuw initiatief om het literaire leven in Groningen te ontsluiten, te bevorderen en te verrijken.

Georganiseerd ism. de Stichting LETTER&STAD

Ook in deze serie

Placeholder
Remko van Broekhoven
Hoe temmen we het beest in de mens?
Nederlands

In ons persoonlijk leven omringen we ons graag met liefde, passie en tederheid. We wonen samen met onze geliefde, geven liefde aan kinderen, familie en vrienden.

Zie ook

Marjolein Overtoom, Lenze Hofstee en David Inden

Groningers zijn een creatief volk. Voor elk probleem een oplossing. Zo ook met leegstaande kantoorpanden.

Steven van Heuven, Margo van den Brink en Tjisse van der Heide
Nederlands

Al het leven op aarde bestaat uit water en is daarvan afhankelijk.