Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
Nederlands

Foucault over de illusie van een autonoom leven

Machiel Karskens

Michel Foucault heeft de idee van de mens als een vrij handelend, zelf denkend, autonoom subject definitief de grond in geboord.

Michel Foucault (1926-1984) heeft de idee van de Mens als een vrij handelend, zelf denkend, autonoom subject definitief de grond in geboord. ‘De mens is een uitvinding van recente datum ...  die zal verdwijnen als een gezicht in het zand op de vloedlijn van de zee’ , zo eindigt zijn studie naar de moderne tijd. Later noemt hij de overtuiging dat wij een eigen zelf zijn, dat in vrijheid kan bepalen wat het zelf denkt en doet, niets anders dan een product van een overal werkzaam machtssysteem van disciplinering en normalisering.  Maar Foucault is tegelijk de filosoof en activist die steeds weer duidelijk maakt dat waar macht is ook altijd verzet is, dat je je grenzen moet overschrijden en van je leven een kunstwerk moet maken. Ben je dan niet juist een autonome mens? Nee, zo zal Foucault volhouden, maar je bent ook geen passief slachtoffer van boze machten. Wat ben je dan wel?

Machiel Karskens is emeritus hoogleraar sociale en politieke filosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Vorig jaar verscheen zijn boek Foucault.
 

Interessante link:
Website Michel Foucault

 

buttonMp4Video-opname lezing Machiel Karskens

Ook in deze serie

Zie ook

Redmond O'Hanlon
A Journey through the History of Evolution
English

As adventurer, writer of travel books, scientist and Darwin specialist, Redmond O’Hanlon won the hearts of a broad audience.

John Lennox, interviewed by Hans Harbers
Conviction in an Uncertain World
English

‘What is the purpose of life?’ is one of the big questions in the history of humankind.