Skip to main content
Theme
Nederlands
Location

Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Netherlands

Tickets
zijn voor iedereen gratis verkrijgbaar via de webshop of bij ons bureau

Gezegend en verwend

Sheila Sitalsing, coreferent André van Hoorn

Hoe kan het dat een in weelde en overvloed badend volk verleerd is zijn zegeningen te tellen. Journalist en columnist Sheila Sitalsing wil af van alle geklaag en cynisme en benadrukt de fantastische kanten van onze welvaartstaat.
Vrijwaring van gebrek is een nobel streven, maar als dit stadium bereikt is, blijkt de mens een ten diepste ontevreden wezen te zijn. Journalist en columnist Sheila Sitalsing laat zien hoe een in weelde en overvloed badend volk verleerd is zijn zegeningen te tellen. Ze wil af van alle geklaag en cynisme en benadrukt alle fantastische dingen die gebeuren om te verzekeren dat wij, in tegenstelling tot anderen die de pech hadden op de verkeerde plek geboren te worden, het goed hebben. Wat gaat er allemaal goed in ons land, wie doen daar aan mee en wat kunnen we daarvan leren? Kleine stapjes naar een betere wereld, want optimisme is een morele plicht. Aansluitend op de lezing van Sheila Sitalsing laat de Groningse econoom André van Hoorn op basis van onderzoek naar geluksbeleving zien hoe de paradox van hoge materiële welvaart en blijvende ontevredenheid werkt.

Sheila Sitalsing is journalist. Ze begon haar journalistieke carrière, nadat ze haar studie economie had afgerond, als verslaggever bij het Rotterdams Dagblad. Na een periode voor Elsevier te hebben gewerkt, werd zij in 2004 chef van de economieredactie bij de Volkskrant. Tegenwoordig is zij columnist van de Volkskrant en presenteert zij ‘Met het oog op morgen’ op de radio. In verkiezingstijd schuift ze aan bij DWDD. In 2013 won Sheila Sitalsing de Heldringprijs voor de beste Nederlandse columnist. De jury prees Sitalsing om haar degelijke feitenkennis, humorvolle benadering en de afwezigheid van enig cynisme.
André van Hoorn is sinds januari 2010 verbonden aan de Faculteit der Economie en Bedrijfskunde van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij werkt als docent in de masterprogramma's International Business & Management en International Economics & Business. Thema’s in zijn onderzoek zijn onder andere: cultuur en instituties, economische ontwikkeling en welvaart,  en gedragseconomie en comparatief management. Zijn onderzoek is gepubliceerd in diverse toonaangevende wetenschappelijke tijdschriften.

Also in this series

See also

Mmv. Jacques Wallage, Kees de Vey Mestdagh, Just Stam, Jeanne Mifsud Bonnici, Peter van den Ende en Rieks Taal. Olv. Frans van der Haar
Nederlands

Kan de overheid ons nog beschermen zonder in onze privégegevens te kijken? Wat weet de overheid al over ons?

Faramerz Dabhoiwala
English

Three hundred years ago our entire world view was shattered by revolutionary new ideas: that sex is a private matter, that morality cannot be imposed by force and that men are m

Placeholder
Bas van Kampen, Kees van Twist, Jeanette Staatemeier, Tjeerd van Dekken ea.
Meesterlijk concept of megalomane vergissing?
Nederlands

Nog voordat de eerste steen gelegd is – sterker nog: de sloop moet nog beginnen – maakt het Groninger Forum de tongen in stad al behoorlijk los.