Overslaan en naar de inhoud gaan
In serie
Nederlands

‘Ik ben daar gek’

Paulien Cornelisse

Paulien Cornelisse maakt zich vrolijk over ons curieuze taalgebruik, maar ze is zeker geen taalpurist.

Waarom zeggen we ‘mogen’ wanneer we ‘moeten’ bedoelen? “Jij mag heel snel je mond gaan spoelen, jongedame.” Waar is ‘daar’ eigenlijk in de uitdrukking “Ik ben daar gek”? En hoe komt een meisje in de tram op een zin als “Nee, ik kom niet vanavond. Het is héél erg tijd voor wat me-time.” Schrijfster en cabaretier Paulien Cornelisse geniet van taal. Vol verbazing volgt ze gesprekken in de trein of gewoon op straat. Ze maakt zich vrolijk over vreemde uitdrukkingen of opschriften, denkt na over de herkomst van woorden of uitdrukkingen, vraagt zich af waarom mensen “ongelooflijk bedankt” of “leuk-leuk” zeggen, maar is alles behalve een taalpurist. Taalpuristen zijn volgens haar “zeurpieten die vermoedelijk vies eten en slechte sex hebben”. In een interactieve en vooral ook vrolijke lezing vertelt ze wat haar zo al opvalt in ons taalgebruik.

Paulien Cornelisse heeft psychologie en algemene taalwetenschap gestudeerd. Als studente kreeg ze belangstelling voor cabaret. Ze maakte diverse cabaretvoorstellingen, schrijft columns en artikelen voor onder andere nrc.next en de Wereldomroepen en is regelmatig te gast in ‘De wereld draait door’. Paulien Cornelisse is de auteur van de bestsellers ‘Taal is zeg maar echt mijn ding’ (2010) en ‘En dan nog iets’(2012). In 2010 won ze de Tollens Prijs voor haar eerste boek en kreeg ze de Neerlands Hoop voor haar cabaretwerk.

Na afloop is er een boekentafel van Scholtens & De Slegte en signeert Paulien Cornelisse haar boeken.

Interessante links
Paulien Cornelisse
Wikipedia Paulien Cornelisse
Youtube Paulien Cornelisse en Bij Paul de Leeuw
 

Ook in deze serie

Hanze Lecture
Frank Quix
English

The downfall in the retail sector seems to be unstoppable. The internet is often mentioned as the major disrupting factor. But, is this really the case?

Zie ook

Navid Kermani interviewed by Andreas Blühm
Christian Art Through Muslim Eyes
English

In his book Ungläubiges Staunen (Awe and Disbelief; not yet available in English), Navid Kermani comes face to face with great and lesser-known masterpieces of