Overslaan en naar de inhoud gaan
In series
Nederlands
Tijd
20:00 – 21:30
Locatie

Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Nederland

Tickets
€7,50 / €5,- voor studenten en met SG-kaart

Het grote niets

Rosanne Hertzberger, coreferent Trudy Dehue

Overal in de westerse wereld maken idealen plaats voor een zakelijk, redelijk, evidencebased bestaan. Wetenschap en big data worden steeds vaker als ultieme autoriteit aangeroepen om persoonlijke keuzes te rechtvaardigen. In haar Nieuw Licht-essay Het grote niets laat Rosanne Hertzberger zien hoe de wetenschap onze idealen om zeep hielp. Wetenschap is volgens haar meer dan lege cijfers. Zij gaat hierover in gesprek met de filosofen Coen Simon en Frank Meester. Wetenschapsfilosofe Trudy Dehue reageert op haar betoog.

Jack Dosey, CEO van Twitter, staat iedere ochtend om vijf uur op om een halfuur te mediteren. Hij is niet de enige. In navolging van Steve Jobs zit in de hele westerse wereld een nieuwe hyperactieve elite in kleermakerszit op de grond ademhalingen te tellen. Ieder voor zich, emoties negerend, starend in het grote niets. Maar de nieuwe mediterende klasse maakt fouten. Ze vergeet de mens zelf: dat smerige, snuivende, agressieve, geile verwarde, irrationele kuddedier dat tot God bidt en gelijk wil krijgen. In haar essay analyseert en fileert Rosanne Herztberger de dwalingen van de moderne mens op een manier die doet denken aan de beroemde theorie van Francis Bacon in zijn zeventiende-eeuwse Novum Organum Scientiarum. Hoe kunnen we de wetenschap redden van lege cijfers  en de wereld van een nihilistische dystopie?

Rosanne Hertzberger is schrijver en microbioloog. Ze is sinds 2009 columniste van NRC Handelsblad. In 2017 verscheen haar eerste boek: Ode aan de E-nummers.

Trudy Dehue is socioloog en wetenschapsfilosoof. Ze schreef onder andere de boeken De depressie-epidemie en Betere mensen. Ze werkt momenteel aan een boek met als (voorlopige) titel Van voor de geboorte tot na de dood. Over de zachte kant van harde feiten.

De bedenkers van Nieuw Licht
Coen Simon is schrijver en filosoof. Zijn essays in NRC Handelsblad, nrc.next en Trouw zijn spraakmakend in het publieke debat. Van hem verschenen onder meer de boeken Waarom we onszelf zoeken maar niet vinden en Filosoferen is makkelijker als je denkt. In 2012 won hij de Socrates Wisselbeker voor het beste filosofieboek met En toen wisten we alles
Frank Meester is filosoof, schrijver en publicist. Van zijn hand verscheen onder meer Zie mij. Filosofie van de ijdelheid en Islam. Samen met zijn broer Maarten schreef hij de bestseller Meesters in de filosofie en met denker des vaderlands Marli Huijer publiceerde hij Goudmijn van het denken.

Ook in deze serie

Ingrid Robeyns, coreferent Boudewijn de Bruin
Nederlands

Is het erg dat sommige mensen enorm veel geld hebben en de inkomensverschillen wereldwijd groeien? Volgens econoom en filosoof Ingrid Robeyns wel.

Joke Hermsen, coreferent Eva Rovers
Nieuw licht op Rosa Luxemburg en Hannah Arendt
Nederlands

Wat is er voor nodig om het roer werkelijk om te gooien en de omwenteling naar een meer duurzame, menselijke en solidaire samenleving voor elkaar te krijgen?

Zie ook

Blaauw Lecture 2014
Alex Szalay
English
Mapping the universe is like a “Cosmic Genome Project”, the survey that mapped the structure of the nearby Universe took over 16 years.
Michael Shermer
How Science Leads Humanity Toward Truth, Justice and Freedom
English

We are living in the most moral period of our species’ history. Science and reason have profoundly changed our modern work and bend the arc in a more moral direction.

Placeholder
Jonathan Israel
English

Some scholars believe the Enlightenment began with eighteenth-century French philosophers such as Voltaire and Rousseau, whereas others trace its origins to England and to Newto