Skip to main content
Nederlands
Time
20:00 – 21:30
Location

Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Netherlands

Tickets
€4,- / €2,- met SG-kaart / gratis voor studenten

Hulp na trauma en crisis wereldwijd

Met livestream
Marit Sijbrandij

Grootschalige crises, zoals de oorlog in Oekraïne en de coronapandemie, zorgen wereldwijd voor een toename in psychische klachten. Een voorbeeld van effectieve laagdrempelige hulp na trauma en crisis wereldwijd is de inzet van programma's in conflictgebieden en in Europa, waarbij vluchtelingen worden getraind in psychologische hulpverlening. De effecten van deze programma’s op het verminderen van psychische klachten zijn positief, en kunnen deel uitmaken van het plan van aanpak van de psychosociale ondersteuning van vluchtelingen in Nederland en in de regio. In haar Pieter Boeke Lezing licht Marit Sijbrandij haar onderzoek naar de preventie en behandeling van psychische stoornissen ten gevolge van trauma toe, zowel in de Nederlandse als in de internationale context. Zijn deze behandelingen effectief? Op welke terreinen ontbreekt nog belangrijke kennis? Wat werkt wel en wat werkt niet?

Marit Sijbrandij is hoogleraar Klinische Psychologie bij de afdeling Klinische, Neuro- en Ontwikkelingspsychologie aan de Vrije Universiteit. Zij doet wetenschappelijk onderzoek dat gericht is op de ontwikkeling en evaluatie van psychologische interventies voor psychische stoornissen als gevolg van het ervaren van traumatische en ongewenste gebeurtenissen. Marit Sijbrandij draagt met haar onderzoek bij aan het ontwikkelen van effectieve psychologische interventies voor veelvoorkomende en extreme traumagerelateerde stoornissen. Zij streeft daarbij naar het ontwikkelen van behandelingen die kunnen worden aangepast aan de doelgroep en setting, en die daarom wereldwijd kunnen worden ingezet.

Pieter Boeke Lezing
De Pieter Boeke Lezing wordt namens de Pieter Boeke Foundation georganiseerd door Opleidingsinstituut PPO, in samenwerking met Studium Generale Groningen en VIP, de studievereniging voor Psychologie in Groningen. De lezing is vernoemd naar prof. dr. P.E. Boeke, oud-hoogleraar Klinische Psychologie aan de RUG, ter eervolle nagedachtenis. Opleidingsinstituut PPO verzorgt de beroepsopleidingen tot gezondheidszorg (GZ)-psycholoog, psychotherapeut en klinisch psycholoog.

Also in this series

See also

Douwe Draaisma, Mathijs Deen
Boekpresentatie en gesprek - UITVERKOCHT! - met livestream
Nederlands

Psychiaters, neurologen en klinisch psychologen ontmoeten patiënten die de onmogelijkste dingen geloven. Dat ze van glas zijn.

Daan Kromhout & Frits Muskiet
Nederlands

Het lijkt heel simpel: voor een gezond eetpatroon raadpleeg je de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Maar hoe hard zijn de aanbevelingen van het Voedingscentrum?

Debatten, twistgesprekken, mini-colleges & columns
De academie ter discussie! DENK MEE!
Nederlands

Tijdens de Nacht van de Universiteit in het Academiegebouw buigen we ons over de toekomst van de academie. Wat is er mis met de universiteit en hoe kan het beter?