Overslaan en naar de inhoud gaan
Placeholder
Nederlands

Ik ben niet bom!

Wat helpt bij dyslexie?
Prof.dr. Wied Ruijssenaars, Evelien Krikhaar, Ellen Loykens

Het lijkt wel of steeds meer kinderen dyslexie hebben. Is dyslexie een hype?

Wanneer je even op het internet surft lijkt het er wel op. Er is sprake van dyslexiebeleid, dyslexieverklaringen, dyslexieprotocollen, dyslexiemonitoring, dyslexieklinieken, dyslexiesteunpassen, dyslexiebrillen, dyslexiecoachen, masterplannen dyslexie en dyslexiezorg volgens CvZ-protocollen. Volgt u het nog?

Kinderen met dyslexie hebben hardnekkige problemen met lezen en schrijven die niet met hun intelligentie te maken hebben. Eenmaal op school kunnen ze een zogenaamde dyslexieverklaring krijgen, waarmee ze recht hebben op verschillende ondersteunende faciliteiten. Daarmee ben je er nog niet. Het is niet eenvoudig om vast te stellen welke behandeling en hulpmiddelen voor welk kind het meest geschikt zijn. Op veel scholen worstelen docenten, remedial teachers en taalondersteuners met dit probleem. Wat voor hulpmiddelen zijn er beschikbaar? Wat helpt en wat niet?

Het dyslexiebeleid in het voortgezet en hoger onderwijs staat nog helemaal in de kinderschoenen. Wat gebeurt er als leerlingen met dyslexie vreemde talen moeten gaan leren en hoe ga je om met leeslijsten en schrijfopdrachten? Standaardfaciliteiten zijn verlenging van examentijd (met hoogstens 30 minuten) en een vergroot lettertype van de opgaven. Deze faciliteiten staan vermeld op een dyslexiepas of dyslexiekaart, die de school afgeeft aan leerlingen met een dyslexieverklaring. Hoe krijgen leerlingen met dyslexie vervolgens een optimale kans? Gebruiken sommige leerlingen en ouders dyslexie niet als excuus?
Vanaf 1 januari 2009 wordt de behandeling van dyslexie vergoed door de zorgverzekeraar. Hoe gaat dat in zijn werk en heeft deze ontwikkeling alleen maar voordelen? 

Dyslexie wordt vaak overgeërfd van een van de ouders. Groningse onderzoekers zijn op zoek naar kenmerken van dyslexie bij jonge kinderen, in de hoop dat de resultaten een bijdrage kunnen leveren aan de discussie over de mogelijkheden en de wenselijkheid van vroege signalering van dyslexie.

Welke antwoorden kan de wetenschap ons bieden? Presentator Henny van der Windt gaat in gesprek met prof. dr. Wied Ruijssenaars, hoogleraar  Orthopedagogiek en onder andere auteur van het rapport Dyslexie van de Gezondheidsraad en taalkundige Evelien Krikhaar, onderzoekster bij een langlopend onderzoek naar vroege kenmerken en ontwikkeling van dyslexie. Bovendien is Ellen Loykens te gast, directeur van Molendrift, een hulpverleningsinstelling op het terrein van leerproblemen, opvoedingsproblemen en omgangsproblemen.
Het publiek krijgt ruim de gelegenheid om (lastige) vragen te stellen en zal weer worden verrast door de proef van de maand.
 
In het maandelijkse Kenniscafé Groningen vertellen lokale onderzoekers over hun drijfveren, resultaten en uitdagingen en gaan ze in gesprek met het publiek. De site Kennisdebat van de RUG biedt meer achtergrondinformatie en de mogelijkheid om mee te discussiëren over de thema’s.

Ook in deze serie

Floris Boogaard, Lise Jans en Martijn Schuit
Nederlands

Klimaatverandering maakt de stad een kwetsbaar gebied; bij hevige regenbuien kan het water soms moeilijk weg en met toenemende warmte vormen steden een soort hitte-eilanden van

Zie ook

Joost de Vries in gesprek met Nina Polak en Franca Treur
Over Coming of Age in de literatuur
Nederlands

In de literatuur is de rite de passage een van de oudste, en meest geliefde, onderwerpen: het moment waarop de held zijn jeugdige naïviteit van zich afschudt en de were

Placeholder
Drs. Wilbert Schreurs
Over commercials als spiegel van onze leefwereld
Nederlands

Aan reclame valt niet te ontkomen. Elke dag zien we tientallen billboards en krijgen we talloze commercials en advertenties op ons afgevuurd.