Overslaan en naar de inhoud gaan
Placeholder
Nederlands
Tijd
14:30

Interapy.nl

Werkt psychotherapie via het internet?
Prof.dr. Alfred Lange

Vanachter de computer van je depressie of posttraumatische stress afkomen? Je psychologisch laten behandelen door een professional via internet? Dat kan met Interapy, het eerste serieuze behandelmodel dat volledig via internet wordt uitgevoerd. Het gaat bij deze nieuwe vorm van therapie niet om zelfhulp maar om een ‘echte’ behandeling door een levensechte therapeut. Interapy is een serieus en laagdrempelig alternatief voor een bezoek aan de psycholoog.
Hoe werkt Interapy? Op de website interapy.nl heeft de patiënt een eigen box die alleen toegankelijk is voor hem en zijn behandelaar. Op deze wijze communiceren ze met elkaar en verloopt de behandeling. Voor verschillende stoornissen zijn behandelprotocollen ontwikkeld: posttraumatische stress, burnout, depressie, paniekstoornis en eetstoornis. Al deze behandelprotocollen zijn uitgebreid getest en wetenschappelijk verantwoord in de praktijk onderzocht. Uit dit onderzoek blijkt dat internet-therapie zeker niet onderdoet voor reguliere therapie.
De nieuwste vorm van internet-therapie is het project Stepped Care. Het gaat hierbij om kortstondige contacten via het internet. Met behulp van minieme interventies kunnen cliënten oplossingen vinden voor hun psychische problemen of komen ze er samen met de behandelaar achter welke verdere behandeling voor hen wenselijk is. De eerste resultaten van de stepped care-behandeling zijn veelbelovend.

Prof.dr. Alfred Lange is als hoogleraar relatie- en gezinstherapie verbonden aan de vakgroep Klinische psychologie van de Universiteit van Amsterdam. Hij is gespecialiseerd in cognitieve gedragstherapie, systeemtherapie en de integratie hiervan binnen de directieve therapie. Hij heeft 275 nationale en internationale wetenschappelijke publicaties op zijn naam staan, waaronder het standaardwerk ‘Gedragsverandering in gezinnen. Cognitieve gedrags- en systeemtherapie’. Hij is oprichter van Interapy , een geprotocolleerde behandeling via het internet.

De Pieter Boeke Lezing wordt georganiseerd door het Samenwerkingsverband tussen de Rijksuniversiteit Groningen en de Stichting Praktijkinstellingen van de Postacademische PSY-Opleidingen. De lezing is vernoemd naar prof.dr. P.E. Boeke, oud-hoogleraar Klinische Psychologie aan de RUG ter eervolle nagedachtenis.
Het Samenwerkingsverband wil met deze lezing een breder publiek kennis laten maken met de theorie en methodiek van de psychotherapie en het onderzoek daarnaar. Het Samenwerkingsverband verzorgt de beroepsopleidingen tot Gezondheidszorg (GZ)-psycholoog, psychotherapeut en klinisch psycholoog (meer informatie: www.psy-opleidingen.nl).

Georganiseerd ism. Stichting Praktijkinstellingen van de Postacademische PSY-Opleidingen

Ook in deze serie

Zie ook

Placeholder
Prof.dr. Jan de Lange
Talent voor wiskunde, techniek en logica
Nederlands

Iedereen die naar jonge kinderen kijkt, ziet dat zij vaak ongelofelijke talenten hebben en sprankelen van nieuwsgierigheid naar de wereld om hen heen.

Arie Dijkstra, Ruud Kortekaas, Frank Brook
De roes van verslaving
Nederlands

De meerderheid van de bevolking gebruikt 'roes opwekkende middelen'. Maar wanneer gaat het over in verslaving?

Placeholder
Dr. Alex Belenky
Myths and realities
English

The electoral system in the United States of America is complicated and differs from systems we know in Europe.