Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
In serie
Nederlands
Tijd
20:00 – 21:30
Locatie

Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Nederland

Tickets
€4,-/€2,- met SG-kortingspas/gratis voor studenten

Leven op Venus?

Let's ask... Floris van der Tak

Op 14 september 2020 deelde een internationaal team van onderzoekers mee dat zij fosfine in de atmosfeer van Venus hadden gevonden. Dit was groot nieuws omdat deze stof op Aarde uitsluitend door microben wordt geproduceerd. Betekent dit nu dat er mogelijk leven op Venus is? Zo ja, hoe zou dat leven er dan uit kunnen zien? Welke andere verklaringen zijn er mogelijk? En hoe zeker is deze ontdekking überhaupt? We vragen het sterrenkundige Floris van der Tak.

Floris van der Tak is senior onderzoeker bij het nationaal instituut voor ruimteonderzoek SRON, en hoogleraar submillimeter-sterrenkunde aan de RuG. Zijn onderzoek richt zich op de vorming van sterren uit wolken van gas en stof, en de bewoonbaarheid van de planeten die daarbij ontstaan. Hij is onder andere PI van het EU-gefinancierde interdisciplinaire onderzoeksnetwerk oLife, en bestuurslid van het Origins Center, dat onderzoek naar leven in het heelal aanstuurt.

Let's Ask
In Let's Ask (eerder: Ask a Scientist) delen Groningse onderzoekers hun kennis om context te bieden bij het laatste nieuws en jouw vragen te beantwoorden.

Afbeelding: ESA/MPS/DLR/IDA, M. Pérez-Ayúcar & C. Wilson

Ook in deze serie

Let's Ask... Alette Smeulers
Met livestream
English

The horrible images of the mass destruction and seemingly senseless and random killings in the ongoing war in Ukraine make us wonder why people commit such horrendous crimes.

Zie ook

DOTliveplanetarium
Arjen Dijkstra
Het verhaal van Eise Eisinga
Nederlands

Aan het einde van de 18e eeuw bouwde amateurastronoom Eise Eisinga het grootste planetarium dat de wereld ooit gezien had in zijn eigen woonhuis in Franeker.