Skip to main content
Theme
Nederlands

Literaire helden: Don Quichot

Rina Walthaus

Cervantes’ wereldberoemde schepping, Don Quichot uit La Mancha, leeft voort sinds zijn geboorte. Is hij een komische zot of een tragische held?

Vechten tegen windmolens. ‘Windmills of the mind’. De Don Quichot van Picasso en van Dalí. Don Quichot in muziek, ballet, film, cartoons. Don Quichot en Don(ald) Duck… Cervantes’ wereldberoemde schepping, de geestrijke ridder Don Quichot uit La Mancha, leeft voort sinds zijn geboorte aan het begin van de 17e eeuw en is nog steeds een rijke inspiratiebron. Gekte of fantasie en idealisme? Komische zot of tragische held? De interpretaties veranderen al naar gelang ideeën en wereldbeeld in latere tijden veranderen.
In deze lezing gaan we terug naar de oorsprong: Cervantes’ magistrale roman, die in 1605-1615 van de pers kwam. Wat voor personage is Don Quichot? Wat beoogde Cervantes met deze schepping? Hoe speelde dit werk in op de actuele modes van Cervantes’ eigen tijd? En hoe te verklaren dat deze roman en zijn hoofdpersoon ons nog steeds kunnen boeien en inspireren?

Rina Walthaus is universitair docent Spaanse literatuur en cultuur van de Middeleeuwen en de vroegmoderne tijd aan de Rijksuniversiteit Groningen, afdeling Romaanse Talen en Culturen. Haar publicaties betreffen vooral het Spaanse theater van de 16e en 17e eeuw, de rol van de vrouw in die periode en de creatieve receptie van klassieke mythen.

Interessante links
Wikipedia Don Quichot (boek)
Youtube:
Nationaal ballet
Musical Man of La Mancha

The Windmill (modern Don Quichot story)

 

Also in this series

See also

Bert Wagendorp, Jan Mulder en Bert Otten
Nieuw licht op sport, macht en geld
Nederlands

Coen Simon en Frank Meester spreken in de serie Nieuw Licht met journalist en columnist Bert Wagendorp over zijn essay Vals spel waarin hij zijn visie geeft op de verwe

Stefan Schevelier
Johan Huizinga's Homo Ludens in the 21st Century
English

During the COVID-19 pandemic, people had to stay indoors as much as possible. To pass the time, we massively turned to Netflix, books, knitting and… video games!