Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
In serie
Nederlands
Locatie

Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Nederland

Tickets
€ 3,- | gratis voor studenten en SG-kortingspashouders

Vriendschap en nihilisme

Paul van Tongeren
Wat betekent vriendschap eigenlijk? Hoe keken filosofen in de oudheid naar vriendschap? En wat betekent vriendschap in onze huidige tijd waarin we vrienden ‘toevoegen’ via onze Facebook profiel?
Vriendschap is een belangrijk  thema voor de hele  geschiedenis van de filosofie, van Plato tot Derrida. Wie door een Nietzscheaanse bril naar die geschiedenis kijkt, ziet hoezeer deze een geschiedenis van nihilisme genoemd kan worden. Dat roept de vraag op wat vriendschap nog kan zijn in de periode waarin dat nihilisme - volgens Nietzsche - volop doorbreekt, dat wil zeggen in onze tijd; iedereen doet maar wat en niemand wil nog lange verbintenissen aangaan. Vriendschap beschouwen we als een element van een geslaagd leven. Stel nu dat je dat in die condities van nihilisme plaatst. Wat blijft er over? Zijn Facebook-vriendschappen een bevestiging van Nietzsche’s diagnose, of een remedie?

Paul van Tongeren is hoogleraar wijsgerige ethiek aan de faculteit der wijsbegeerte van de Radboud Universiteit en buitengewoon hoogleraar ethiek aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte van de KU Leuven. Sinds 2006 is hij wetenschappelijk directeur van het Centrum voor Ethiek van de RU Nijmegen. Hij is vooral werkzaam op het gebied van het Nietzsche-onderzoek en op dat van de fundamentele wijsgerige ethiek en haar geschiedenis. Recente publicaties zijn Leven is een kunst. Over morele ervaring, levenskunst en deugdethiek (2012) en Het Europese nihilisme. Friedrich Nietzsche over een dreiging die niemand schijnt te deren (2012)

Ook in deze serie

GEANNULEERD!
Beate Volker
Heeft u kaarten gekocht? Zie hieronder hoe u de kaarten weer kunt retourneren
Nederlands

Technologie zorgt ervoor dat we in contact kunnen blijven met al onze vrienden. Maar kunnen we nog spreken van ‘echte vriendschappen’?

Zie ook

Hans Harbers in gesprek met Elmer Sterken, Folkert Kuipers en Ritsert Jansen
Een speurtocht naar ethische grenzen in de wetenschap
Nederlands

Fraude, plagiaat of bedrog begint vaak met een onschuldige aanleiding. Wat de een nog acceptabel vindt, gaat voor de ander al te ver. Waar ligt je grens?