Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
In serie
Nederlands
Locatie

Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Nederland

Tickets
€ 3,- | gratis voor studenten en SG-kortingspashouders

Vriendschap en nihilisme

Paul van Tongeren
Wat betekent vriendschap eigenlijk? Hoe keken filosofen in de oudheid naar vriendschap? En wat betekent vriendschap in onze huidige tijd waarin we vrienden ‘toevoegen’ via onze Facebook profiel?
Vriendschap is een belangrijk  thema voor de hele  geschiedenis van de filosofie, van Plato tot Derrida. Wie door een Nietzscheaanse bril naar die geschiedenis kijkt, ziet hoezeer deze een geschiedenis van nihilisme genoemd kan worden. Dat roept de vraag op wat vriendschap nog kan zijn in de periode waarin dat nihilisme - volgens Nietzsche - volop doorbreekt, dat wil zeggen in onze tijd; iedereen doet maar wat en niemand wil nog lange verbintenissen aangaan. Vriendschap beschouwen we als een element van een geslaagd leven. Stel nu dat je dat in die condities van nihilisme plaatst. Wat blijft er over? Zijn Facebook-vriendschappen een bevestiging van Nietzsche’s diagnose, of een remedie?

Paul van Tongeren is hoogleraar wijsgerige ethiek aan de faculteit der wijsbegeerte van de Radboud Universiteit en buitengewoon hoogleraar ethiek aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte van de KU Leuven. Sinds 2006 is hij wetenschappelijk directeur van het Centrum voor Ethiek van de RU Nijmegen. Hij is vooral werkzaam op het gebied van het Nietzsche-onderzoek en op dat van de fundamentele wijsgerige ethiek en haar geschiedenis. Recente publicaties zijn Leven is een kunst. Over morele ervaring, levenskunst en deugdethiek (2012) en Het Europese nihilisme. Friedrich Nietzsche over een dreiging die niemand schijnt te deren (2012)

Ook in deze serie

Zie ook

Placeholder
Nederlands

China en de Chinezen zijn voor velen een raadsel. Wat drijft deze nieuwe economische grootmacht die komende zomer de ogen van de hele wereld op zich gericht weet?

Placeholder
Ann Meskens, Johan van Benthem, Bert Keizer, René Boomkens
Nederlands

Door het Oog van de Filosofie is een programma van de Groninger Stichting voor Wijsbegeerte, Cultureel Studentencentrum Usva en Studium Generale Groningen waarin filoso

Placeholder
Tsjalling Swierstra & Evelien Tonkens in gesprek met Cees Sterks en Ger Tillekens
Prestatie, respect en solidariteit in een meritocratie
Nederlands

Mensen moeten gelijke kansen hebben en hun maatschappelijke positie mag niet bepaald worden door afkomst, ras of sekse. Alleen hun eigen inzet en talent mogen tellen.