Overslaan en naar de inhoud gaan
In serie
Nederlands
Tijd
20:00 – 21.30
Locatie

Academiegebouw
Broerstraat 5
Nederland

Tickets
€4,- / €2,- met SG-kaart / gratis voor studenten

In vuur en vlam

Sander Veraverbeke

Volgens de Griekse filosoof Herakleitos is vuur het oerelement waar alles uit is voortgekomen. Vuur staat voor energie en warmte, maar als we het niet meer kunnen beheersen spreken we van brand: een allesvernietigende kracht. Ook in de natuur kan vuur veel schade aanrichten. In Nederland spreken we vaak van een bosbrand, maar de term natuurbrand is nauwkeuriger. Naast bosbranden zijn er immers ook duinbranden, veenbranden en zelfs de toendra kan in brand staan. In de zomer van 2023 leken natuurbranden alomtegenwoordig. Campings in Rhodos vlogen in brand, in Maui moesten mensen huis en haard ontvluchten en in Canada werd de noodtoestand uitgeroepen vanwege aanhoudende bosbranden. Hoe komt het dat bosbranden steeds vaker voorkomen in de noordelijke regionen? Wat is de relatie tussen klimaatverandering en natuurbranden, en wat is de rol van de mens? Wat mogen we in Nederland verwachten? En kunnen we natuurbranden voorkomen? 

Sander Veraverbeke is Associate Professor in Climate & Ecosystems Change aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en onderzoekt natuurbranden. Hij is gespecialiseerd in de link tussen klimaatverandering, ecosystemen en de koolstofcyclus. Onlangs deed hij met een internationaal team onderzoek naar de invloed van klimaatverandering op natuurbranden. 

Ook in deze serie

Lennart de Groot
Nederlands

In de kern van de aarde bevindt zich een hete, kolkende metaalmassa die een soort vloeibare magneet vormt en het aardmagnetisch veld opwekt.

Zie ook

Lennart de Groot
Nederlands

In de kern van de aarde bevindt zich een hete, kolkende metaalmassa die een soort vloeibare magneet vormt en het aardmagnetisch veld opwekt.