Overslaan en naar de inhoud gaan
Placeholder
Thema
Nederlands

Wat de pot schaft

Verrassingsprogramma over eten. (mini)lezingen, demonstratie, verhaal, recepten, hapjes, drankje

Warme appelbeignets, bisschopswijn, gevulde kalkoen, oliebollen en vooral handenvol pepernoten, suikergoed en marsepein. December is een ideale maand voor fijnproevers en snoepers van alle leeftijden.

Eten wat de pot schaft is tijdens deze maand vol feestdagen voor de meesten van ons geen beproeving.
Studium Generale stelt ter afsluiting van dit kalenderjaar uw smaakpapillen op de proef met een avondvullend vijf gangen verrassingsmenu vol vergeten, exotische en onbekende gerechten.

Het menu begint met een stevig voorgerecht op een bedje van academische kennis: gezonde voeding, gebaseerd op het eetpatroon van de oermens.

Frits Muskiet, hoogleraar klinisch chemie, legt een bommetje onder diverse moderne gezondheidstheorieën. ‘Goede voeding’ staat aan de basis van wat we zijn en is een van de pijlers van de evolutie van de homo sapiens. Wat vertelt de evolutie ons over goede voeding?  Hoe kunnen we met voeding die is gebaseerd op het eetpatroon van de oermens moderne welvaartskwalen als obesitas en hart- en vaatziekten terugdringen?

Na deze stevige appetizer schotelen wij u een gevarieerd buffet voor met vier tongstrelende en spannende gerechten. In vier kamers ervaart u de genietingen en beproevingen uit verre keukens, vergeten culturen of tijden waarin schraalhans keukenmeester was. Kleine hapjes gelardeerd met een aansprekend en deskundig commentaar, onderbroken door een ruime pauze met lokale lekkernijen.
Na afloop van dit verrassingsmenu zult u het pand met een lichtgevulde maag en een opgefriste geest kunnen verlaten.

Uw koks zijn:
- Joost van Itterbeeck, masterstudent entomologie aan de Wageningen Universiteit
- Lizet Kruyff, wetenschapsjournalist, verbonden aan de Spinazieacademie.
- Frits Muskiet, hoogleraar pathofysiologie en klinisch chemische analyse in het UMCG.
- Ton Broekhuis, hoogleraar chemische producttechnologie RUG

Zie ook

Placeholder
Cees Fasseur
lezing en gesprek
Nederlands

In de jaren vijftig van de vorige eeuw wist Greet Hofmans, een soort Jomanda avant la lettre, het Koninklijk Huis in twee kampen te splijten: Prins Bernhard en zijn dochters aan

Placeholder
Jantina Tammes Lecture 2008
Nederlands

Goede redenaars zijn dun gezaaid. We vinden hen in de wereld van de politiek waar succes valt of staat met een overtuigend verhaal.

Maaike Meijers
Nederlands

In M. Vasalis. Een biografie ontvouwt zich een uniek vrouwenleven in de twintigste eeuw. De dichter M.