Skip to main content
Theme
Lagerhuisdebat
Nederlands
Location

Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Netherlands

Tickets
€4,-/€2,- voor SGG-kortingspashouders/gratis voor studenten

Wat stemt de student?

Arjen Banach, Paul de Rook, een panel studenten e.a.

Wat vinden jongeren echt belangrijk in de landelijke politiek? Hoe denken zij over onderwijs, werk, veiligheid, vluchtelingen, energie en al die andere thema’s die in verkiezingstijd hoog op de agenda staan? Wie biedt hen de beste toekomst? De jonge kiezer is ‘hot’ in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen.

Wie de stem van nieuwe kiezers weet te winnen, legt een mooie basis voor de toekomst. Kortom: wat stemt de student? Om dit te achterhalen toveren we de Aula van de Rijksuniversiteit Groningen om in een soort Engels Parlement, met twee rijen jonge debaters die onder leiding van een presentator kort en scherp reageren op actuele politieke stel­lingen. De deskundige jury becommentarieert de bijdragen op hun retorische kwaliteit en kiest op het einde de beste debater. En wie vond het publiek de beste van de avond?

De rolverdeling:

Gespreksleider: Geert Maarse

Jury: Femke Kramer, docent spreekvaardigheid en retorica, en Paul de Rook, wethouder cultuur, sport en verkeer in Groningen

Verantwoordelijk voor de nodige humor: cabaretier Arjen Banach

Het panel: 24 Groningse studenten (jongeren) nog n.t.b. Wil je als panellid je mening geven over politieke topics en je retorische vaardigheden testen? Stuur dan vóór dinsdag 28 februari een reactie op een van de volgende stellingen (max. 100 woorden) naar dit adres:
- Nederland moet uit de EU stappen, het is tijd voor een Nexit
- Het leenstelsel voor studenten moet worden afgeschaft, de basisbeurs moet weer terugkomen

De organisatoren kiezen de beste kandidaten en stellen een zo divers mogelijk panel samen.

Naspel: nog niet uitgepraat? Verder discussiëren kan in café The Dog’s Bollocks.

Studium Generale Groningen organiseert dit Lagerhuisdebat ism. de studenten medezeggenschaps- en belangenorganisaties Lijst Calimero, de Groninger Studentenbond (GSb), de Studenten Organisatie Groningen (SOG) en Lijst Student Erkend (STERK). Dit programma is mede tot stand gekomen dankzij een bijdrage van het Groninger Universiteits Fonds (GUF).

n.b. Eerder werd vermeld dat Andrew Makkinga de rol van gespreksleider op zich neemt, maar helaas heeft hij af moeten zeggen. Geert Maarse neemt zijn plaats in.

 

[[{"fid":"1296","view_mode":"default","type":"media","link_text":null,"attributes":{"class":"file-default media-element"}}]]

See also

Manfred Spitzer. Co-speaker Justine Pardoen
How we destroy our brains
English

Manfred Spitzer warns us that too much computer use leads to ‘digital dementia’. The more we use computers , the more our memory is deteriorating.

Joost de Vries in gesprek met Nina Polak en Franca Treur
Over Coming of Age in de literatuur
Nederlands

In de literatuur is de rite de passage een van de oudste, en meest geliefde, onderwerpen: het moment waarop de held zijn jeugdige naïviteit van zich afschudt en de were