Skip to main content
Theme
In series
Nederlands
Time
16:00 – 17:30
Location

Willem-Alexander Sportcentrum
Zernikeplein 17
Groningen
Netherlands

Tickets
Gratis ticket

Wij zijn ons lichaam

Aldo Houterman

Ons lichaam vinden we belangrijker dan ooit. We hebben met z’n allen nog nooit zoveel gesport en we letten nauwkeurig op onze voeding. Tegelijk lijkt in ons hedendaagse bestaan ons lichaam steeds minder noodzakelijk: door robotisering en kunstmatige intelligentie worden we overbodig in het arbeidsproces.

In zijn boek Wij zijn ons lichaam onderzoekt filosoof Aldo Houterman de betekenis van ons lichaam in het huidige tijdsgewricht. Hij weerlegt de stelling van Dick Swaab dat de mens niets meer is dan zijn brein. Houterman laat zien dat de relatie tussen de mens en de wereld om hem heen niet enkel wordt gevormd door onze gedachtes maar door onze beweging en lichamelijkheid. Ons lichaam vormt de basis van intelligent menselijk gedrag; we denken, voelen en bewegen met ons lichaam, niet met ons brein.

Met bekende voorbeelden uit de sport, de psychologie, filosofie, literatuur en schilderkunst laat Houterman zien dat ons lichaam in staat is om te luisteren en te reageren op een situatie zonder dat we er bewust over nadenken. Wij zijn ons lichaam helpt ons om de vermogens van ons lichaam beter te leren kennen, te begrijpen en te gebruiken.

Aldo Houterman (1981) studeerde filosofie en kunstmatige intelligentie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij doceert filosofie aan de Universiteit van Amsterdam en aan de Hogeschool Utrecht. Houterman woont in Amsterdam en is fervent wielrenner.

Also in this series

See also