Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat zeggen Groningse wetenschappers #2

Met o.a. een economische meltdown en waarom jongeren niet luisteren...
Nederlands

Sinds 12 maart zijn de universiteiten en hogescholen in Nederland fysiek gesloten om de verspreiding van het coronavirus af te remmen. Maar ze zijn zeker niet dicht! Een groot deel van het onderwijs vindt nu online plaats en ook de wetenschap staat niet stil. Ook deze week lieten Groningse wetenschappers van zich horen in de media en zetten we vijf artikelen op een rij.

Lifelines onderzoekt waarom de een ernstiger corona krijgt dan de ander
Oudere mensen met een zwakke gezondheid worden hard getroffen door corona. Maar we horen ook steeds meer verhalen over gezonde volwassenen die plotseling ernstig ziek worden. Hoe komt dat? Het Groningse Lifelines wil dat gaan onderzoeken, zo meldt het Dagblad van het Noorden. Wil je meer weten? De Universiteitskrant had een uitgebreid interview met geneticus Lude Franke en op 12 november 2019 gaf hij een lezing bij ons over hoe je big data kunt gebruiken om nieuwe medicijnen te ontwikkelen. Bekijk de opname van de lezing 'Duiken in Big Data voor nieuwe medicijnen' in ons archief.

Voor een totale lockdown heb je geen noodtoestand nodig
In deze crisissituatie gebeuren er gekke dingen: je mag ineens niet meer met je sportclubje hardlopen, als café-eigenaar moet je je kroeg sluiten en scholen gaan verplicht dicht. Kan de overheid dat zomaar allemaal doen? In Trouw legt noodrechtspecialist Adriaan Wierenga van de Rijksuniversiteit Groningen uit hoe dat juridisch in elkaar steekt.

Lokale politiek moet zo snel mogelijk digitaal
Hierboven zie je dat de overheid in een crisissituatie grote stappen mag maken. Toch zitten er hier en daar vreemde juridische kronkels in de wet. Zo mogen gemeenteraadsleden alleen besluiten nemen als ze daarbij fysiek bij elkaar komen. Dat moet snel anders, stelt RUG-hoogleraar Constitutioneel Organisatierecht op de site van RTV Noord.

Stevenen we af op een economische meltdown?
Econoom en hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) Robert Inklaar voorspelde dat de economische gevolgen van de coronacrisis wel mee zouden vallen. Dat was twee weken geleden en toen zag de wereld er nog heel anders uit. Nu neemt hij dat terug en zegt hij: 'Een economische meltdown kan ik niet uitsluiten'.

Waarom luisteren die jongeren nou niet?
Mark Rutte heeft het al honderd keer gezet: blijf binnen! En als je dan zonodig een ander opzoekt, houd dan 1.5 meter afstand. Waarom komt deze boodschap niet aan bij jongeren? Orthopedagoog Elianne Zijlstra voert daarvoor verschillende redenen op: naast het alom gehoorde geluid dat pubers corona niet zien als een bedreiging, zitten ze bovendien in een egocentrische levensfase waarbij alles om 'ikke' draait. Daarbij komt dat thuisblijven juist voor die groep tegen hun behoeften ingaat, zo zegt Zijlstra in een interview met het Dagblad van het Noorden.

30-03-2020

Zie ook

Misverstanden over corona-aanpak. En houden we het nog vol?
Nederlands

Sinds 12 maart zijn de universiteiten en hogescholen in Nederland fysiek gesloten om de verspreiding van het coronavirus af te remmen. Maar ze zijn zeker niet dicht!

Boodschappen doen: risicosport? En gaat Nederland failliet?
Nederlands

Sinds 12 maart zijn de universiteiten en hogescholen in Nederland fysiek gesloten om de verspreiding van het coronavirus af te remmen. Maar ze zijn zeker niet dicht!