Overslaan en naar de inhoud gaan
Placeholder
Thema
Nederlands

Alledaagse Wiskunde

In Kunst en Design
Jaap Top, Rinus Roelofs, Roland Nikolic

Wiskunde is overal om ons heen, van architectuur tot screensaver, en van broccoli tot sneeuwvlok. Wiskunde lijkt vooral het terrein van ijzeren regels, harde logica: 1 + 1 = 2 en niets anders.

Maar het is minder dwingend dan je zou zeggen. Wiskunde beschrijft onze realiteit, maar gaat ook een stap verder: het creëren van nieuwe vergezichten die verder reiken dan de voor ons bekende werkelijkheid. Net als kunst kan wiskunde nieuwe perspectieven laten zien; beide bieden een manier om de werkelijkheid te interpreteren en te beschrijven. Zo kan wiskunde gebruikt worden om de structuur achter een kunstwerk te ontrafelen, zoals bij Escher of het Droste effect. Maar wiskunde kan ook kunst inspireren met meetkundige vormen, ritme en symmetrie. Schijnbaar onmogelijke vormen kunnen tastbaar worden gemaakt in kunst, terwijl wiskunde de complex lijkende werkelijkheid kan terugbrengen tot een eenvoudige formule. Wat zijn de mogelijke toepassingen van deze wezenlijke wisselwerking tussen kunst en wiskunde? En wat gebeurt er als je hiernaar op zoek gaat in het FabLab, een hightech werkplaats waar je ‘bijna alles’ zelf kunt maken met behulp van 3D printtechniek en lasersnijders?  

Bart van de Laar gaat in gesprek met wiskundige Jaap Top, kunstenaar Rinus Roelofs en FabLab expert Roland Nikolic. Adjunct-hoogleraar Jaap Top doet onderzoek op het gebied van de getaltheorie en de meetkunde, met toepassingen op veiligheid, coderingstheorie, en Computer Aided Geometric Design. Rinus Roelofs is kunstenaar en wetenschapper, hij studeerde toegepaste wiskunde en specialiseerde zich in de kunst van het beeldhouwen aan de kunstacademie van Enschede, en Roland Nikolic werkt voor het FabLab Groningen aan 'papercraft' techniek.

In het maandelijkse Kenniscafé Groningen vertellen lokale onderzoekers over hun drijfveren, resultaten en uitdagingen en gaan ze in gesprek met het publiek. De site Kennisdebat van de RUG biedt meer achtergrondinformatie en de mogelijkheid om mee te discussiëren over de thema’s. 

Ook in deze serie

Zie ook

Leo Blokhuis
Zoektocht naar de bronnen van actuele muziek
Nederlands

Leo Blokhuis, onze nationale ‘popprofessor’, gaat op zoek naar de bronnen van de hippe muziek van nu. Waarom zijn Nederlandse dj’s wereldwijd zo populair?