Overslaan en naar de inhoud gaan
English
Tijd
16:30 – 18.45
Locatie

Martinikerk
Martinikerkhof 3, Groningen
Nederland

Tickets
Niet meer beschikbaar

Can Beauty Save the World?

Lea Ypi, coreferent Ramsey Nasr

‘Schoone wereld! Waar zijt gij gebleven?’ vraagt Friedrich Schiller in zijn beroemde gedicht De Goden van Griekenland (1788). Hij betreurt het verlies van harmonie in een wereld die verdeeld is door onrecht. In deze Van der Leeuw-lezing put Lea Ypi uit de filosofische thema’s die Schiller in dit werk aanstipt: moraal, de menselijke aard, vervreemding en verzoening. Ypi geeft een voorproef van haar boek over menselijke waardigheid. Daarin reflecteert zij op de relatie tussen politiek en kunst, door zich te richten op historisch onrecht en de erfenis daarvan in een verdeelde wereld. Via het leven van haar grootmoeder, Leman Ypi, reist ze van de van de utopie van de klassieke Griekse eenheid die Schiller beschreef, naar de dystopie van haar eigen verleden. Een reis die begint in 1918 in Saloniki (Griekenland) een paar jaar voor de val het Ottomaanse Rijk, en eindigt in 2005 in Tirana (Albanië), iets meer dan een decennium na de val van het communisme.

Hoogleraar politieke filosofie Lea Ypi spreekt de 41e Van der Leeuw-lezing uit. Co-referent is acteur en schrijver Ramsey Nasr.

Van der Leeuw-lezing
De Van der Leeuw-lezing is een initiatief van de stad Groningen, de provincie Groningen, de Hanzehogeschool, de Rijksuniversiteit Groningen en het Universitair Medisch Centrum Groningen, de Stichting Martinikerk en de Volkskrant.

Let op: de lezing is Engels gesproken, maar voorzien van een Nederlandse ondertiteling.

Note: the lecture is spoken in English, with Dutch subtitles.

 

Wilt u de opname van de 41e Van der Leeuw-lezing terugkijken? Dat kan hieronder. Wegens auteursrechten is het betoog van Ramsey Nasr helaas niet te bekijken, maar wel te lezen in De Volkskrant van 18 november 2023.

 

Ook in deze serie

David Mitchell, coreferent Ionica Smeets
English
Sprekend vanuit de Tower of Story, het ruigere bijgebouw van Leonard Cohen’s Tower of Song, zal David Mitchell zijn gedachten delen over de theorie en praktijk van het zijn van een professionele fantast. Coreferent is Ionica Smeets.

Zie ook

Arjen Lubach in gesprek met Emanuel Rutten en studenten
Voorbij de ratio
Nederlands

De wereld van de student anno 2017 draait vooral om feiten, logica en bewijzen. Alles in de wereld is te verklaren.