Skip to main content
Theme
In series
Nederlands
Time
20:00

Eetsprookjes

Huib Stam

We worden overspoeld met voedingsadviezen, maar weten we eigenlijk wel wat gezond is en waardoor worden we te dik?

De sublieme constructie van het menselijk lichaam zorgt ervoor dat de meesten van ons zonder al te veel problemen een gezonde oude dag halen. Tegelijkertijd wordt het steeds duidelijker dat veel welvaartsziekten het gevolg zijn van wat we eten en hoe we leven. Wie meer wil weten over gezondheid, voeding en leefstijl is overgeleverd aan dieetgoeroes, behoudende gezondheidsvoorlichters en leugenachtige fabrikanten. Verder moeten we het doen met flarden informatie, simplificaties van ingewikkelde wetenschap en veel bijgeloof over wat goed en slecht is voor de mensen. Daarnaast leveren studies naar de effectiviteit van diëten inconsistente en subjectieve uitkomsten op. Ze wijken soms flink af van de heersende opvattingen. De consument blijft verward achter door de verschillende voedingsadviezen. Want welke voedingsadviezen kunnen we nog vertrouwen en waardoor worden we nou eigenlijk dik?

Huib Stam schreef over film en media en over historische onderwerpen. Hij specialiseerde zich in journalistiek werk over voeding en gezondheid en publiceerde in 2013 het boek Eetsprookjes. Nieuwe feiten, oude misverstanden & goed nieuws.

 

Also in this series

See also

Marie-José van Tol, Sonja Aalbers e.a.
Uitverkocht! - met livestream!
Nederlands

Voor deze editie van het Kenniscafé zijn er geen plekken meer in de zaal. Het is wel mogelijk om het programma te volgen via de livestream.

Kenniscafé Groningen
Mike Huiskes, Ruth Koops van 't Jagt en Jan Pols
Nederlands

De communicatie tussen artsen en patiënten is lang niet altijd optimaal, zo blijkt uit gespreksanalyses. Wat kan er beter?

Daan Kromhout & Frits Muskiet
Nederlands

Het lijkt heel simpel: voor een gezond eetpatroon raadpleeg je de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Maar hoe hard zijn de aanbevelingen van het Voedingscentrum?