Skip to main content
Theme
In series
Nederlands
Time
20:00
Location

Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Netherlands

Voedingsindustrie en het wereldvoedselprobleem

Niek Koning

De machtsverhoudingen in de internationale voedingsindustrie zijn niet in evenwicht. Dit zal moeten veranderen willen we de explosief groeiende bevolking in de toekomst kunnen voeden.

De wereldbevolking groeit de komende decennia explosief naar circa 9 miljard in 2050. Dit betekent een enorme uitdaging: om al die mensen te kunnen voeden, moet er straks twee keer zoveel voedsel geproduceerd worden dan we nu doen. De landbouw- en voedingsindustrie is onmisbaar om deze productie op te voeren.  In Afrika en Azië verzorgen kleinschalige boeren tot wel 80 procent van de nationale voedselvoorziening. Ze dragen dan ook essentieel bij aan de voedselzekerheid. Maar de politieke macht van de voedselindustrie leidt tot handelsverdragen die de voedselsoevereiniteit van veel landen aantasten. Dat maakt het voor ontwikkelingslanden moeilijker om een landbouwbeleid te voeren dat goed is voor hun eigen welvaart en voedselzekerheid. Daarnaast leidt de macht van de landbouw- en voedingsindustrie tot risico’s voor de toekomst. Het zorgt voor kortetermijndenken in het landbouwbeleid, waardoor we het gevaar van voedseltekorten toeneemt. Hoe kunnen juist kleine boeren in ontwikkelingslanden het potentieel van hun gronden voldoende benutten? En welke rol spelen internationale politieke organisaties en de voedselindustrie bij het oplossen van het wereldvoedselprobleem?

Niek Koning, universitair docent aan de Wageningen Universiteit, doet onderzoek naar internationale landbouwpolitiek, ontwikkelingsvraagstukken en mondiale voedselzekerheid.

Also in this series

See also

Placeholder
Winnie Gerbens-Leenes
Kritische consument eet duurzaam voedsel
Nederlands

Westerse mensen hebben steeds meer te besteden. Het gevolg is dat ze anders zijn gaan eten en drinken: meer vlees, zuivelproducten, koffie, wijn en bier.