Skip to main content
Theme
In series
Nederlands
Time
20:00

Gezonde voeding: Wie mag ik nog vertrouwen?

Fred Brouns

Er zijn ontelbare verontrustende berichten over voedselfraude of, giftige, verslavende en kankerverwekkende stoffen in onze voeding. Wie kunnen wij als consumenten nog vertrouwens als het gaat om gezonde voeding?

Er zijn ontelbare verontrustende berichten over voedselfraude of, giftige, verslavende en kankerverwekkende stoffen in onze voeding. Wij denken gezond te kunnen eten maar worden blootgesteld aan “chemische mengsels”, is de suggestie. Wie kunnen we nog vertrouwen als het gaat om gezonde voeding? De overheid wordt verweten geen actie te ondernemen, maar ook niet meer geloofd als  ze wél maatregelen neemt. Voedselfirma’s beloven van alles maar kunnen vaak geen harde bewijzen leveren. Reclamemakers  schuiven de adviezen van hun voedingskundigen-collega’s onder tafel en salesmanagers verkiezen omzet altijd boven gezondheid. Al deze belangen zorgen ervoor dat consumenten de weg kwijt zijn en daarom steeds vaker hun eigen waarheid zoeken in de (social) media. Termen en ‘feiten’  worden  bij elkaar gegoocheld en verpakt tot geloofwaardige verhalen.  Verontrustende maar onjuiste nieuwtjes halen vaak te makkelijk de voorpagina of de televisie.  Deskundige onderzoekers, die het geheel overzien, staan vaak buiten spel. Wat te doen als consument in het machtige spel van industrie, overheid, en wetenschap?

Fred Brouns is hoogleraar ’Health Food Innovation’ aan de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences en programmadirecteur van de masteropleiding Health Food Innovation Management van Maastricht University.

Also in this series

See also

Femke Kramer en Alex van den Berg
Nederlands

Wie wint de Wetenschapsquiz van het Kenniscafé Groningen: de alfa’s, de gamma’s, de bèta’s, het mix-team van studenten of het publiek (de ‘wisdom of the crowd’)?

Placeholder
Prof.dr. Jon Abbink, Florence Aate Andrew
English

The Asian tsunami made us almost forget that more crises round the world deserve our attention.

Science Dinner
Andreas Schmidt, Tamer Nawar and Marian Verkerk
English

Enjoy a dinner and conversation with scientists and students during Science Dinner. The menu does not only offer surprising tastes, but also thought-provoking ideas.