Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
Nederlands
Tijd
20:00 – 23:00
Locatie

Online
Nederland

Tickets
€10,- via forum.nl

Groningse Nacht van de Filosofie 2021

Het uur van de waarheid
Kwame Appiah, Trudy Dehue, Stine Jensen, De Speld e.a.

Filosofen van alle tijden hielden zich bezig met het begrip waarheid. En in deze tijd van fake news is de vraag of iets waar is actueler dan ooit. Het zijn turbulente tijden, tijden van doemscenario’s, maar ook van visionaire vergezichten.

Welke kant gaat het op? Wie spreekt de waarheid? Is waarheid voor iedereen hetzelfde? Hoe geloofwaardig is de wetenschap? Tijdens de Groningse Nacht van de Filosofie gaan we op zoek naar de waarheid, de grap en het goede in de mens in een volledig online programma met filosofische gesprekken en discussies.

Te gast is de Ghanees-Britse topfilosoof Kwame Appiah, die samen met filosofe Stine Jensen de coronacrisis onder de kosmopolitische loep zal nemen. Pakken we de pandemie aan als verbonden wereldburgers, of zorgt de problematiek juist voor meer verdeling? Jochem van den Berg is medeoprichter van het satirisch online nieuwsmagazine De Speld: ‘Uw vaste prik voor betrouwbaar nieuws.’ Biedt de satire een uitweg in een tijd waarin de waarheid op losse schroeven staat? Tot slot wordt de relatie tussen waarheid, wetenschap en filosofie uitvoerig besproken. Emeritus-hoogleraar Trudy Dehue spreekt over de ingrediënten van het wetenschappelijke feit, en filosofieprofessor Tamer Nawar legt tot slot uit wat filosofen nu eigenlijk bedoelen met ‘waarheid’.

De Goningse Nacht van de Filosofie wordt georganiseerd door Forum Groningen, Faculteit Wijsbegeerte (RUG) en Studium Generale.

Zie ook

Thijs Lijster, coreferent Ben Gales
Arbeid in de 21e eeuw
Nederlands

In hun roemruchte Communistisch Manifest uit 1848 riepen Karl Marx en Friedrich Engels de ‘proletariërs aller landen’ op zich te verenigen.

Ilja Pfeijffer - Uitverkocht
Over het nut en nadeel van de ironie voor het leven
Nederlands

'Wat de twijfel is voor de wetenschap,' schreef de Deense filosoof Søren Kierkegaard (1813-1855), 'dat is de ironie voor het persoonlijk leven.' Maar in het maatschappelijk deba